1

Majlis Pelancaran Ihya’ Ramadan SMK Taman Perumahan Bedaun

Labuan, 15 Mac 2023 – Ramadhan merupakan bulan yang diwajibkan ibadah puasa ke atas seluruh umat Islam. Di samping itu, ia juga menjadi bulan yang paling dinantikan oleh sekalian orang beriman, lantaran pelbagai keistimewaan yang diberi oleh Allah SWT sepanjang bulan yang mulia dan penuh keberkatan ini.

Sempena meraikan kedatangan bulan mulia ini, SMK Taman Perumahan Bedaun turut tidak terlepas untuk melancarkan program sepanjang bulan Ramdan pada tahun ini. Majlis ini dianjurkan oleh pihak Panitia Pendidikan Islam dengan menjemput Ustaz Redzuan sebagai Penceramah.

Majlis pelancaran ini dimulakan dengan bacaan surah al-Kahfi dan Yasin yang dipimpin oleh Ustaz Nik Muhammad Fazli selaku Ketua Panitia Pendidikan Islam.

Seterusnya, perasmian telah disempurnakan oleh Puan Norazita binti Md Nor@Shamsuri, Pengetua SMK Taman Perumahan Bedaun. Beliau turut berinteraksi dengan murid berkaitan dengan Ramadan untuk mengetahui kefahaman dan pengetahuan sedia ada murid. Beliau juga mengingatkan bahawa bulan Ramadan ini sangat istimewa daripada bulan lain kerana adanya malam Lailatul Qadar, malam yang hanya muncul pada sepuluh hari terakhir bulan Ramadan.

Majlis diteruskan dengan pengisian daripada penceramah jemputan Ustaz Redzuan. Katanya, puasa bukanlah hanya menahan lapar dan dahaga semata- mata tetapi perlu menjaga diri daripada segi lisan, perbuatan, penglihatan dan pendengaran. Bulan Ramadan mengajarkan kita untuk sentiasa mengawal emosi dengan baik. Seterusnya, ramadan juga memberi kita ruang dan peluang untuk memperbanyakkan amal ibadah kepada-Nya, mendekatkan diri kepada Allah kerana bulan ini merupakan bulan yang dibuka seluas-luasnya pintu syurga dan ditutup pintu neraka.

Ustaz Redzuan juga turut berkongsi satu hadis, Rasulullah bersabda yang bermaksud:

“Sesiapa yang beribadah pada Lailatul Qadar dengan penuh keimanan dan penuh pengharapan kepada keredaan Ilahi, nescaya dia akan diampuni segala dosanya yang lampau”. (Hadis riwayat Muslim)

Majlis ini diakhiri dengan kuiz Ramadan yang dikendalikan oleh Panitia Pendidikan Islam kepada murid SMKTPB. Kuiz ini diadakan untuk memberi ruang kepada murid untuk mendalami dan mempelajari serta mengambil isi penting yang telah disampaikan oleh penceramah.

Berita Oleh : SMK Taman Perumahan Bedaun

Puan Norazita binti Md Nor@Shamsuri (kiri) menyampaikan sijil penghargaan kepada Ustaz Redzuan
Kuiz ramadan yang dianjurkan oleh Panitia Pendidikan IslamMajlis Khatam Al-Quran Tahun 6 Sekolah Kebangsaan Sungai Bedaun Disambut Dengan Meriah

Labuan, 7 Februari : Pihak Panitia Pendidikan Islam dan Bahasa Arab Sekolah Kebangsaan Sungai Bedaun telah mengadakan majlis Khatam Al-Quran murid tahun 6 dan disambut dengan meriah oleh warga sekolah pada 2hb Februari lalu.

Majlis Khatam al-Quran ini diadakan bagi meraikan murid-murid tahun 6 yang telah berjaya khatam sepanjang mengikuti sesi pembelajaran Al-Quran dari tahun 1 hingga tamat sekolah rendah. Selain itu juga, majlis ini turut meraikan murid-murid dari tahun 1-5 yang berupaya menghabiskan pembelajaran Al-Quran sebelum tamat tahun 6.

Majlis Khatam Al-Quran tahun 6 ini telah berlangsung di Dewan Permata, Sekolah Kebangsaan Sungai Bedaun, WP Labuan. Majlis ini diserikan lagi dengan kehadiran Puan Suria binti Salleh selaku Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Sekolah Kebangsaan Sungai Bedaun.

Yang Dipertua PIBG SK Sungai Bedaun berkata, kejayaan semua murid yang berjaya khatam Al-Quran merupakan hasil titik peluh dan kerjasama yang amat padu daripada ustaz ustazah, ibu bapa dan murid itu sendiri sehingga mampu menghabiskan bacaan Al-Quran dengan sebaiknya.

“Alhamdulillah, hasil usaha semua pihak, kita berjaya melahirkan 97 orang murid tahun 6 dan 24 orang murid tahun 1-5 yang khatam”, katanya.

Puan Suria juga berkata, kerjasama semua guru Pendidikan Islam (GPI) amat membantu murid-murid terutamanya murid yang masih berada di tahap pembacaan iqra’ dalam memastikan tahap penguasaan huruf dan bacaan dapat ditingkatkan dari semasa ke semasa. Murid-murid juga diingatkan supaya tidak leka membaca al-Quran walau sesibuk mana pun mereka kelak di alam sekolah menengah nanti.

Berita Oleh : SK Sungai Bedaun
MAHRAJAN THAQAFI MADANI ANTARABANGSA MARTABATKAN KECEMERLANGAN KELAS ALIRAN AGAMA SSN SMK MUTIARA

LABUAN 20 Januari 2024, Kelas Aliran Agama SSN SMK Mutiara  telah berjaya menganjurkan Mahrajan Thaqafi Madani Antarabangsa Kelas Aliran Agama SSN SMK Mutiara pada 20  Januari 2024. Turut sama dalam menjayakan program ini adalah En. Ag Rozlan bin Manan, pengetua SSN SMK Mutiara, Puan Roziah Abdul Rahim, Penolong Kanan Pentadbiran , SSN SMK Mutiara, Ustaz Haji Zainal Abdul Wahab, Penyelaras Kelas Aliran Agama SSN SMK Mutiara, Ustazah Siti Sarah Abdul Majid, Ketua Panitia Pendidikan Islam, SSN SMK Mutiara, Encik Hisham Abd Aziz, Penolong Kanan Pentadbiran SM MAIWP Labuan,Ustazah Nurfalina binti Kasim, Guru  Pendidikan Islam dari SMA MAIWP Labuan, Ustaz Saifulizzan bin Mat Yasin, Ketua Kem Komandan  Mahrajan Thaqafi Madani Antarabangsa Kelas Aliran Agama SSN SMK Mutiara, , Ustaz Moahammad Rizailan bin Che Mohd Sukri, Ustaz Mohd Fuad Ibrahim, Ustaz Mohamad Izzudin bin Mohamed Nazeri, Ustazah Siti Zamriah binti Hussin, Ustazah Nur Hanani binti Mohd Nasir dan Ustazah Nur Fasihah binti Daeng Mustafa Kamal dari SSN SMK Mutiara selaku urusetia program kali ini,.

            Seramai 120 peserta telah menyertai program ini dengan jayanya melibatkan semua murid Kelas Aliran Agama dari tingkatan satu as-Syafie hingga ke tingkatan 5 as-Syafie , SSN Sekolah Menengah Kebangsaan Mutiara. Ustaz Haji Zainal Abdul Wahab selaku penyelaras program telah menjemput tiga orang penceramah hebat untuk menjayakan program ini. Mereka adalah Ustazah Nurfalina Kasim yang bertugas sebagai Guru Pendidikan Islam di SMA MAIWP Labuan. Beliau merupakan bekas penuntut Universiti Yarmouk ,Irbid, Jordan yang merupakan bekas murid Kelas Aliran Agama, SMK Mutiara . Penyampai Halaqah Thaqafah Alamiyyah ke duanya adalah Mohd Shafiq Haziq bin Faizal, penuntut tahun pertama Jurusan Bahasa Arab dan Kesusasteraan ,University of Jordan, Jordan dan syeikh Ahmad Abu Zaid al-Hafiz , Pengurus El-Syabab Academy Education,Jordan.

En. Ag Rozlan bin Manan, pengetua SSN SMK Mutiara telah merasmikan program ini dengan jayanya. Beliau telah menyampaikan amanat buat semua peserta agar terus istiqamah mempelajari Bahasa Arab  demi memartabatkan agama Islam buat warga Wilayah Persekutuan . Mahrajan Thaqafi Madani Antarabangsa Kelas Aliran Agama SSN SMK Mutiara ini disasarkan kepada semua murid Kelas Aliran Agama SMK Mutiara seramai  133 orang murid dari  tingkatan satu hingga ke tingkatan lima Kelas Aliran Agama SSN SMK Mutiara. Ianya bermatlamat untuk membina keyakinan tinggi para murid menghadapi suasana persekitaran yang mempunyai pelbagai aliran pemikiran, seterusnya melahirkan generasi yang berilmu dan beramal soleh.  Inilah aspirasi kepimpinan negara yang ingin melihat setiap insan itu mempunyai keistimewaan tersendiri yang diharapkan untuk menambah baik sistem pendidikan negara. Kita bukan hanya ingin melahirkan golongan bijak pandai tetapi juga mempunyai sahsiah dan jati diri yang tinggi terhadap negara. Sikap tahu mengucapkan terima kasih, tahu menghormati golongan tua dan pemimpin yang berjasa harus sentiasa diterapkan dalam jiwa anak-anak muda. Sikap ini penting dalam memastikan negara mempunyai generasi pewaris yang berwibawa. Hal ini bukanlah satu perkara mudah, apatah lagi dalam era globalisasi tanpa sempadan ini, namun kerjasama semua pihak dan rasa kebertanggungjawaban yang ada dalam diri manusia mampu melakukan transformasi ini.

Beliau juga merakamkan ucapan syabas dan tahniah kepada murid-murid yang akan menerima hadiah nanti atas pencapaian mereka dan diharapkan pencapaian kecemerlangan tersebut tidak berakhir di sini sahaja. Teruskanlah kecemerlangan itu sampai bila-bila. Segala kejayaan ini tidak seharusnya melekakan kita. Benar, kita telah mencipta banyak kejayaan, tetapi ini tidak bermakna bahawa kita boleh selesa berpeluk tubuh mengharapkan setiap kejayaan yang dicipta pada masa lalu akan berulang dengan sendirinya pada masa hadapan. Hakikatnya, kita sedang menghadapi pelbagai cabaran baru yang menuntut supaya kita sentiasa meneroka ilmu terkini, melakukan inovasi dan berusaha untuk melangkaui sempadan kecemerlangan.

Semua peserta mengambil peluang ini dengan memberikan sepenuh tumpuan kepada ceramah yang disampaikan oleh semua penceramah jemputan yang dijemput oleh pihak penganjur. Sessi video call secara langsung bersama syeikh Ahmad Abu Zaid menaikkan semangat kepada para peserta untuk berbual secara langsung dalam Bahasa Arab. Keterujaan peserta diteruskan lagi dengan sessi klinik memanah bersama pasukan Kelab Memanah al-Ehsan dan Persatuan Memanah Tradisional Victoria. Pertandingan Memanah juga telah diadakan kepada semua peserta yang hadir  Terdapat 5 anugerah utama yang dipertandingkan pada majlis kali ini. Berikut adalah senarai nama pemenang utama setiap kategori yang dipertandingkan. Antaranya Tokoh Kelas Aliran Agama dan Tokoh Kurikulum KAA dimenangi oleh Adik Nur Adlina binti Mohd Saifulizzan,5 as-Syafie, Tokoh Kokurikulum dimenangi oleh adik Roslynah binti Zakaria ,5 as-Syafie, Tokoh Imam as-Syafie dimenangi oleh adik Dinca al-Fansia,3 as-Syafie dan adik Ajmal Rosyada binti Zainal,5 as-Syafie. Kelas 3 as-Syafie dan 5 as-Syafie dinobatkan sebagai Kelas Terbaik KAA 2023. 5 orang murid telah dipilih untuk menjadi Tokoh Bilal Surau al-Marjan dan 10 orang murid telah terpilih untuk memenangi Tokoh Imam Syafie. Cikgu Hisham Abd Aziz Penolong Kanan Pentadbiran SMA MAIWP Labuan telag dinobatkan sebagai Tokoh Mursyid KAA SMK Mutiara 2024. Semoga program ini memberikan impak maksima kepada semua murid KAA dan menyuntik motivasi mereka untuk meneruskan pengajian ke menara gading. Ucapan terima kasih juga kepada pihak Persatuan Ibubapa dan Guru (PIBG) SSN SMK Mutiara kerana menjadi rakan penajaan strategik kepada pihak pengajur program ini. Jutaan terima kasih juga diucapkan kepada Sektor Pendidikan Islam ,Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Labuan yang telah memberikan kerjasama yang erat kepada SSN SMK Mutiara melalui sumbangan kewangan yang terbaik demi menjayakan program yang mulia. Semoga segala jasa baik yang diberikan oleh semua pihak yang terlibat dalam menjayakan program ini akan menjadi wasilah dan bekalan baik kita semua untuk agama, bangsa dan negara kita.

 

Disediakan oleh :

Ustaz Haji Zainal Abdul Wahab

Penyelaras

Mahrajan Thaqafi Madani Antarabangsa Kelas Aliran Agama SSN SMK Mutiara 2024

Gambar kenangan semua peserta Mahrajan Thaqafi Madani Antarabangsa, Kelas Aliran Agama SMK Mutiara 2024

Poster Digital Mahrajan Thaqafi Madani Antarabangsa Kelas Aliran Agama SMK Mutiara 2024

Syeikh Ahmad Abu Zaid sedang menyampaikan amanat Halaqah Thaqafiyah Alamiyah kepada peserta semua peserta Mahrajan Thaqafi Madani Antarabangsa Kelas Aliran Agama SMK Mutiara 2024 secara online.

Barisan Guru Pendidikan Islam KAA SMK Mutiara bersama Puan Roziah Abdul Rahim ,Penolong Kanan Pendbiran SMK Mutiara dan En. Ag Rozlan bin Manan ,pengetua SSN SMK Mutiara.

Ustazah Nufalina Kassim menerima sijil dan hadiah cenderahati dari encik Ag Rozlan Manan sambil diperhatikan oleh Ustaz Zainal Abdul Wahab.

En. Hisham Abd Aziz menerima anugerah Tokoh Mursyid KAA SMK Mutiara 2024 dari En. Ag Rozlan bin Manan bersama barisan Guru Pendidikan Islam KAA SMK Mutiara.

Adik Nur Adlina Mohd Saifulizzan menerima piala dan sijil Penghargaan Tokoh Kelas Aliran Agama SMK Mutiara 2023 sambil ditemani oleh ayahnya Ustaz Mohd Saifulizzan dan Ustaz Zainal Abdul Wahab.

Hajjah Kamariah menerima sijil penghargaan dan cenderahati dari encik Ag Rozlan bin Manan dan diperhatikan oleh Ustaz Zainal Abdul Wahab.

Adik Alya Mahirah Abdul Wahid wakil kelas 3 as-Syafie menerima hamper selaku kelas Terbaik KAA SMK Mutiara 2023 daripada En. Ag Rozlan Manan diperhatikan oleh Ustaz Zainal Abdul Wahab dan Ustazah Siti Sarah Abdul Majid.

Sessi perbualan video langsung dari Jordan bersama syeikh Ahmad Abu Zaid dan peserta program.

En. Ag Rozlan Manan melakukan latihan memanah bersama jurulatih memanah dari Kelab Memanah al-Ehsan.

Ustaz Zainal Abdul Wahab melakukan latihan memanah bersama jurulatih memanah dari Kelab Memanah al-Ehsan.

Hajjah Kamariah memberikan bimbingan dan tunjuk ajar kaedah memanah yang betul kepada adik Arynah binti Yahya.

Adik Ahmad Zawafir Afnan bin Zainal melakukan latihan memanah sambil diberikan tunjuk ajar oleh jurulatih Memanah Kelab al-Ehsan, en. Mohd Agku Fitri.

Semua peserta lelaki sedang menunaikan solat Zohor secara berjemaah.

Ustazah Nurfalina Kassim sedang menyampaikan amanat dalam Slot Halaqah Thaqafiyah Alamiyah kepada para peserta program.
NUR AIMILEEYA CEMERLANG DALAM KEM BAKAT LAWN BOWLS KEBANGSAAN.

Murid tingkatan 3 SMK Pantai, Nur Aimileeya binti Ismail mempamerkan kebolehan cemerlang dalam Kem Bakat Lawn Bowls Peringkat Kebangsaan yang berlangsung di Arena Lawn Bowls Perak, Kompleks Sukan DBI, Ipoh Perak pada 18-24 Disember 2023, anjuran Majlis Sukan Negara (MSN), Kementerian Belia dan Sukan serta Persekutuan Lawn Bowls Malaysia. Empat pencapaian Nur Aimileeya sepanjang Kem Bakat tersebut ialah :

1. 1 st Runner Up Ultimate Fours Challenge
2. Best Score Woman
3. Princess Bowlers Terbaik
4. Top 7 Test Drill Keseluruhan


Nur Aimileeya juga merupakan peserta yang mencatatkan mata tertinggi semasa pemilihan pasukan lawn bowls Wilayah Persekutuan ke Sukan Malaysia (SUKMA) Sarawak 2024 pada bulan November lalu.

Nur Aimileeya yang juga merupakan pemenang pingat emas acara Women’s Four SUKMA 2022 berazam untuk mengekalkan kejuaraan dalam SUKMA 2024 dan memenangi kejohanan-kejohanan lain yang disertai pada masa akan datang.

Pengetua SMK Pantai Ismail Abdullah mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Persatuan Bowling Padang WP Labuan serta ibu bapa Nur Aimileeya yang sentiasa memberi bimbingan dan sokongan berterusan.

Kejayaan Nur Aimileeya di peringkat kebangsaan dan antarabangsa pada masa-masa akan datang akan memberi motivasi kepada murid-murid lain untuk mengikut jejak langkah kecemerlangannya.

 
MAJLIS SOLAT HAJAT DAN BACAAN YASIN TINGKATAN 5 SPM 2023 SMK PANTAI

Majlis Solat Hajat dan Bacaan Yasin Tingkatan 5 SPM 2023 SMK Pantai telah berlangsung pada 2
Disember 2023 di Dewan SMK Pantai WP Labuan.
Majlis diadakan bertujuan untuk mendoakan kejayaan murid-murid tingkatan 5 dalam SPM 2023
yang bermula dengan Ujian Amali Sains pada 5 Disember 2023.
Majlis dihadiri oleh kira-kira 100 murid tingkatan 5 beragama Islam yang hadir bersama ibu bapa
masing-masing. Pengisian majlis dimulakan dengan bacaan Surah Al Mulk dan Yasin. Kemudian
semua hadirin melaksanakan solat hajat yang diimamkan oleh Ustaz Muhammad Harraz Nazi.
Selesai solat hajat majlis diteruskan dengan ceramah motivasi yang disampaikan oleh Dr Muqri Afifi
bin Mazlan, Pegawai Perubatan Hospital Nukleus Labuan. Dr Muqri memberikan beberapa nasihat
dan tips untuk murid-murid menghadapi peperiksaan dengan tenang dan mendapat keputusan yang
diharapkan.
Antaranya ialah menjaga hubungan dengan Allah melalui solat, menghormati ibu bapa dan guru-
guru, mengamalkan petua-petua ketika mengulangkaji pelajaran serta menjaga adab dan akhlak
sepanjang masa.
Pengetua SMK Pantai Ismail Abdullah dalam ucapannya menzahirkan penghargaan kepada ibu bapa
yang turut hadir menjayakan majlis dan mengharapkan sokongan berterusan ibu bapa kepada anak-
anak yang akan menduduki peperiksaan SPM.

 
SMK PANTAI TEMPAT KETIGA PERTANDINGAN MEMASAK PERINGKAT KEBANGSAAN 2023

SMK Pantai telah berjaya mendapat tempat ketiga dalam Pertandingan Memasak Peringkat
Kebangsaan 2023. Pertandingan telah berlangsung di Movenpick Hotel and Convention Centre KLIA,
Sepang.
Pertandingan anjuran Nestle Products (M) Sdn Bhd dengan kerjasama Kementerian Pendidikan
Malaysia disertai oleh 16 pasukan yang mewakili 16 negeri.
SMK Pantai yang mewakili WP Labuan diwakili oleh dua orang peserta iaitu Muhammad Khairul
Nabil bin Wardihan (Tingkatan 2) dan Asmirah binti Usman (Tingkatan 3) bersama guru pembimbing
Puan Amisah Martin dan Cik Wan Farah Najiha Wan Azemi.
Tema pertandingan pusingan pertama (16 pasukan) ialah “Menu kreatif dan inovatif inspirasi
sendiri”, manakala tema pertandingan pusingan kedua (5 pasukan) ialah “Masakan berasaskan
tumbuhan”.
Johan pertandingan dimenangi oleh pasukan Perlis manakala naib johan dimenangi oleh pasukan
Kedah. Tempat keempat ialah pasukan Pahang dan tempat kelima pasukan Selangor.
Sebelum ini SMK Pantai pernah mencapai kejayaan dalam pertandingan ini di peringkat kebangsaan
iaitu Johan tahun 2012 di Sarawak, Johan tahun 2017 di Kelantan.
Kejayaan yang dicapai ini telah meningkatkan imej dan nama baik murid-murid SMK Pantai selaras
dengan slogan “SMK Pantai Mengangkat Martabat Murid”

 
AHMAD RIFQIE CEMERLANG DI THAILAND

Atlet Lompat Tali Labuan Ahmad Rifqie Mohd Zaki mengharumkan nama Labuan pada Kejohanan ‘Thailand Open Queen’s Cup Jump Rope 2023.

Ahmad Rifqie merupakan murid tingkatan 3 SMK Pantai mencatatkan kedudukan pertama atlet lompat tali Malaysia dan ke 15 di peringkat antarabangsa daripada 48 peserta yang bertanding pada perlawanan akhir acara Lompat tali gaya bebas perseorangan kategori bawah 16 tahun.

Menurut Pengurus dan Jurulatih Rahman Jaafar, walaupun tiada pingat diperoleh, namun Ahmad Rifqie menunjukkan prestasi membanggakan apatah lagi merupakan atlet Malaysia yang berada pada kedudukan tertinggi berbanding rakan senegara yang lain.

Kejohanan itu diadakan baru-baru ini bertempat di Bangkok Youth Center Thailand. Antara negara yang turut serta adalah Hong Kong, Korea Selatan, Russia, China, India, Singapura, Malaysia dan juga tuan rumah Thailand.

Malaysia menghantar 45 atlet sukan lompat tali termasuk seorang atlet dari Labuan.
Majlis Apresiasi Murid Tingkatan 5 2023/2024 SMK Labuan

Barisan tetamu kehormat dan murid-murid Tingkatan 5 yang diraikan

09 Disember 2023 – Majlis Apresiasi Murid Tingkatan 5 Sekolah Menengah Kebangsaan Labuan (SMKL) bagi sesi 2023/2024 telah berlangsung dengan jayanya di Dewan Mutiara SMKL. Seramai 237 orang murid Tingkatan 5 diraikan pada hari tersebut di mana 40 orang murid turut dianugerahkan sebagai penerima anugerah cemerlang.

Ucapan Aluan oleh Pengetua SMKL, Encik Mohd Nizam bin Yasim

Pengetua SMK Labuan, Encik Mohd Nizam bin Yasim berkata, majlis apresiasi yang dilangsungkan pada hari tersebut boleh dijadikan sebagai motivasi berterusan kepada para murid untuk meningkatkan pendidikan diri.
“Hari ini kamu memakai jubah mungkin buat kali pertama, tetapi, pastikan hari ini bukanlah hari terakhir untuk kamu memakai jubah tersebut. Perjalanan masih jauh” katanya

Ucapan perasmian oleh Timbalan Pengarah Pendidikan, Sektor Pembelajaran JPWL Encik Yahya bin Ahmad Puteh

Majlis perasmiannya telah disempurnakan oleh YBrs. Encik Yahya bin Ahmad Puteh, Timbalan Pengarah Pendidikan Sektor Pembelajaran Jabatan Pembelajaran W.P Labuan. Dalam ucapannya, Encik Yahya menyatakan bahawa perjalanan mencipta kecemerlangan bermula daripada tadika sehingga ke sekolah menengah kini, bukanlah satu perkara yang mudah tanpa adanya pimpinan dan doa daripada ibu bapa.
“Jumlah kedatangan ibu bapa ke majlis apresiasi ini menjadi petunjuk bahawa ibu bapa yang diketuai oleh Yang Dipertua PIBG telah berjaya sama-sama menyahut keinginan untuk memastikan anak-anak SMK Labuan yang berada di Tingkatan 5 berjaya dengan cemerlang dalam peperiksaan SPM 2023”.
Lanjutan daripada itu, beliau telah menggesa para murid untuk sama-sama berdiri memohon restu dan menzahirkan rasa yang ingin disampaikan oleh murid-murid.
“Terima kasih ibu bapaku, doakan kejayaan kami ibu dan ayahku, kami sayang kamu”.

Mohon restu dan penzahiran rasa murid-murid kepada para ibu bapa

Turut hadir Tuan Haji Md. Yussof bin Hj. Chuchu, Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) SMKL, ASP Francisca Duliat, Pegawai Perhubungan Sekolah, dan para ibu bapa murid Tingkatan 5.

Berita oleh: SMK Labuan

Majlis Apresiasi Murid Tingkatan 5 2023/2024 sedang berlangsung

Para ibu bapa yang hadir

 

Sesi Bergambar
MAGIKA MENYUNTIK SEMANGAT CALON SPM S023/2024

WILAYAH PERSEKUTUAN LABUAN. SSN SMK Mutiara di bawah kelolaan Penolong Kanan Pentadbiran iaitu Encik Hisyam bin Abd Aziz telah meraikan dan menyuntik semangat 150 calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan menganjurkan Majlis Graduasi dan Kecemerlangan (MAGIKA) sesi 2023/2024 ala ‘universiti’ di Auditorium Labuan International School (LIS).

Murid yang terlibat merupakan calon keseluruhan yang bakal menduduki peperiksaan pada 30 Januari ini. Turut diraikan murid cemerlang dalam Peperiksaan Percubaan SPM yang lalu.

Pengetua SSN SMK Mutiara, Encik Ag Rozlan bin Manan berkata, majlis ini juga disusun atur untuk dijadikan sebagai perangsang atau pencetus kepada para murid untuk mencapai kejayaan dalam segala bidang yang bakal diceburi pada masa akan datang.

“Malah diharapkan mampu mengukir kenangan manis dan mencatat nostalgia penuh bermakna dalam lipatan sejarah para murid.”

“Para guru sekolah ini mempunyai harapan yang tinggi agar anda semua dapat meneruskan pembelajaran di mana jua selepas SPM nanti dan seterusnya mencurahkan jasa dan bakti kepada bangsa dan negara sebaik sahaja melangkah keluar ke alam pekerjaan.”

“Sebenarnya Majlis Graduasi dan Kecemerlangan ini serta peperiksaan SPM yang bakal ditempuhi 52 hari lagi hanyalah titik permulaan jalan kehidupan yang bakal diterokai.”

 

Program MAGIKA telah dirasmikan oleh Naib Yang Dipertua PIBG SSN SMK Mutiara iaitu En. Mohd Rashidi bin Awang Jaman.

Dalam ucapan, beliau menitipkan perasaan bangga dengan usaha yang telah diterapkan dalam diri semua guru SSN SMK Mutiara kerana berjaya melahirkan anak-anak didik yang cemerlang dalam akademik dan kokurikulum serta berjaya membentuk sahsiah murid dengan peribadi dan jati diri sebagaimana yang dihasratkan oleh negara.

 

Umum mengetahui bahawa SSN SMK Mutiara merupakan sebuah sekolah yang mempunyai kelas aliran agama sehingga ke peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan juga merupakan sekolah sukan negeri. Malahan sekolah ini juga mempunyai kelas pendidikan khas yang memberi pendidikan kepada anak-anak istimewa di pulau Labuan.

 

Dalam ucapan YDP PIBG SSN SMK Mutiara berkata,

“Inilah aspirasi kepimpinan negara yang ingin melihat setiap insan itu mempunyai keistimewaan tersendiri yang diharapkan untuk menambah baik sistem pendidikan negara.”

“Kita bukan hanya ingin melahirkan golongan bijak pandai tetapi juga mempunyai sahsiah dan jati diri yang tinggi terhadap negara.”

“Sikap tahu mengucapkan terima kasih, tahu menghormati golongan tua dan pemimpin yang berjasa harus sentiasa diterapkan dalam jiwa anak-anak muda.”

“Sikap ini penting dalam memastikan negara mempunyai generasi pewaris yang berwibawa.”

 

        Ucapan yang penuh bermakna dan isi tersirat itu bertujuan untuk menyedarkan para murid bahawa sikap sedemikian bukanlah satu sikap yang mudah dipupuk, tambahan lagi dalam era globalisasi tanpa sempadan ini. Justeru, beliau berpendapat bahawa melalui kerjasama daripada semua pihak dan rasa kebertanggungjawa yang wujud dalam diri manusia mampu melakukan transformasi tersebut.

 

Sementara itu, YDP PIBG SSN SMK Mutiara, En. Mohd Rashidi menasihati agar semua calon SPM 2023/2024 agar terus berusaha untuk memperoleh keputusan yang lebih cemerlang. Beliau turut mendoakan agar semua calon SPM SSN SMK Mutiara dapat menjawab soalan peperiksaan yang akan tiba tidak lama lagi dengan tenang dan baik.

 

Turut hadir, pegawai perhubungan sekolah, pegawai angkat sekolah, dan beberapa orang tetamu jemputan serta wakil ketua kampung di WP Labuan.

       

MAGIKA bertujuan untuk menyampaikan sijil tamat persekolahan dan kecemerlangan kepada semua murid Tingkatan 5. Selain itu, objektif MAGIKA adalah untuk memberikan penghargaan dan pengiktirafan kepada murid-murid yang cemerlang dalam bidang akademik, sahsiah dan kokurikulum.

        Matlamat utama MAGIKA adalah untuk melahirkan pelajar yang cemerlang, berkualiti serta berwawasan. Malahan secara tidak langsung, program sebegini mampu mempertingkatkan amalan budaya mencintai ilmu dalam diri murid-murid sekaligus melahirkan murid-murid yang mempunyai semangat juang yang tinggi dalam bidang kokurikulum.

        Antara anugerah yang telah disampaikan adalah Anugerah Murid Cemerlang SPM 2022/2023, Anugerah Murid Terbaik Program Transformasi Daerah (DTP), Anugerah Murid Terbaik PPKI dan Perdana mengikut kategori seperti akademik, HEM, Kokurikulum.

 

Perarakan masuk pentadbir dan YDP PIBG SSN SMK Mutiara

Persembahan kompang murid SSN SMK Mutiara

Juruacara MAGIKA

Barisan Pentadbir SSN SMK Mutiara & YDP PIBG

Ucapan Amanat Pengetua SSN SMK Mutiara

Ucapan Perasmian YDP PIBG SSN SMK Mutiara

Gimik Perasmian

Perasmian MAGIKA 2023/2024

Tetamu VIP, Pengetua & PK1 SSN SMK Mutiara

Calon SPM 2023/2024

Calon SPM 2023/2024

Barisan PK1 bersama guru baharu SSN SMK Mutiara
MAJLIS INTERAKSI AKADEMIK BERSAMA IBU BAPA/ PENJAGA SERTA MAJLIS RESTU ILMU MEWUJUDKAN KERJASAMA PIBG DALAM MENINGKATKAN PRESTASI MURID SMK TAMAN PERUMAHAN BEDAUN.

Labuan, 09 Disember 2023 – Pada hari Sabtu yang lalu, SMK Taman Perumahan Bedaun telah mengadakan Majlis Interaksi Akademik Bersama Ibu Bapa/ Penjaga, Penetapan Matlamat Calon SPM 2023 dan Majlis Restu Ilmu daripada guru-guru dan ibu bapa/ penjaga.

                Seramai 92 orang ibu bapa atau penjaga yang menghadiri program ini bersama dengan anak masing-masing bertujuan untuk mengambil slip Peperiksaan Percubaan SPM Tahun 2023.

                Turut hadir sebagai tetamu kehormat iaitu Encik Mohd Nazri Bin Mustapa, Pegawai Angkat Sekolah dan Encik Zolfily Bin Ahmad, selaku wakil Yang Di-Pertua PIBG, SMK Taman Perumahan Bedaun.

                Tujuan utama program ini diadakan adalah untuk membincangkan hala tuju dan perkembngan pembelajaran murid terutamanya murid Tingkatan 5 yang akan menduduki SPM. Selain itu, perkongsian idea antara pihak sekolah dan ibu bapa/ penjaga dapat mengeratkan serta hubungan seterusnya meningkatkan kerjasama antara ibu bapa/ penjaga dan guru-guru dalam menangani masalah murid sama ada dari segi kehadiran, sahsiah dan prestasi akademik. 

Puan Norazita Binti Md Nor @ Shamsuri, Pengetua SMK Taman Perumahan Bedaun memulakan majlis dengan sesi Taklimat Interaksi Akademik dengan menyatakan tujuan interaksi akademik diadakan. Penetapan matlamat calon SPM 2023 juga diberikan dalam taklimat beliau ini. Beliau juga menekankan kepentingan subjek Bahasa Melayu dan Sejarah dalam menentukan calon SPM layak mendpat sijil atau tidak. Seramai 15 orang murid disenaraikan sebagai pelajar target cemerlang bagi SPM 2023 termasuk 3 orang murid yang menunjukkan lonjakan saujana untuk keputusan PPSPM 2023 berbanding Peperiksaan Pertengahan Sesi Akademik 2023 .

    Seterusnya, Majlis Restu Ilmu tahun 2023 diteruskan dengan Ikrar Akujanji Penetapan Matlamat SPM yang dipimpin oleh Jericho Adree selaku ketua pelajar dan wakil murid Tingkatan 5. Manakala Encik Zolfily Bin Ahmad, sebagai wakil Yang Di-Pertua PIBG, SMK Taman Perumahan Bedaun pula mengetuai Ikrar Restu Ilmu daripada Ibu Bapa/ Penjaga. Bagi pihak guru-guru, bacaan Ikrar Restu Ilmu diketuai oleh Puan Norazita Binti Md Nor @ Shamsuri, Pengetua SMK Taman Perumahan Bedaun.

Selepas bacaan ikrar, penyampaian ‘Hot Tips’ SPM oleh setiap ketua bidang untuk memberikan tips sepanjang persediaan ataupun Ketika menjawab soalan SPM mengikut mata pelajaran tertentu. Guru-guru yang terlibat ialah Puan Juliana Ochong, Guru Kanan Bidang Bahasa, Puan Rosenani Farera Binti Michael, Guru Kanan Bidang Kemanusiaan, Encik Muhamad Suhaimi Bin Yahaya, Guru Kanan Bidang VOTEK dan yang terakhir Encik Gabriel Chin Vui Wen, Guru Kanan Bidang Sains dan Matematik.

Sebelum pengagihan Slip Peperiksaan Percubaan SPM 2023, sesi Mohon Restu Ilmu iaitu murid bersalaman dengan guru-guru dan ibu bapa. Seterusnya jamuan makan sambal menunggu giliran pengambilan slip peperiksaan daripada guru kelas madding-masing.

Majlis diakhiri dengan sesi pengagihan Slip Peperiksaan Percubaan SPM Tahun 2023 oleh guru kelas diadakan di Dataran Bedaun.

Puan Norazita Binti Md Nor @ Shamsuri, Pengetua SMK Taman Perumahan Bedaun sedang memberikan taklimat penerangan mengenai penetapan matlamat calon SPM 2023.

Ikrar Akujanji Penetapan Matlamat SPM yang dipimpin oleh Jericho Adree, wakil murid Tingkatan 5

Encik Zolfily Bin Ahmad, wakil Yang Di-Pertua PIBG, SMKTPB mengetuai Ikrar Restu Ilmu Ibu Bapa/ Penjaga.

Puan Norazita Binti Md Nor @ Shamsuri, Pengetua SMK Taman Perumahan Bedaun mengetuai Ikrar Restu Ilmu guru-guru SMKTPB.

Sesi bersalaman mohon restu ilmu antara murid dengan ibu bapa dan guru dan pemberian alat tulis dari pihak sekolah kepada calon SPM 2023.

Pengagihan slip peperiksaan percubaan SPM 2023 dan perbinccangan antara guru dan ibu bapa murid.

Barisan hadapan  : Encik Mohd Nazri Bin Mustapa, Pegawai Angkat Sekolah(tengah), Puan Norazita Binti Md Nor @ Shamsuri, Pengetua SMK Taman Perumahan Bedaun (kanan) dan Encik Zolfily Bin Ahmad, selaku wakil Yang Di-Pertua PIBG, SMK Taman Perumahan Bedaun(kiri).