1

SMK PANTAI DAN SK LUBOK TEMIANG JOHAN PERTANDINGAN TARIAN ANTARA SEKOLAH WP LABUAN 2023

Pertandingan Tarian Antara Sekolah (Rendah dan Menengah) Peringkat WP Labuan sempena Festival Apresiasi Seni Untuk Semua (FASUS) telah dikelolakan oleh SMK Pantai pada 22 Jun 2023 di Dewan SMK Pantai.

Sebanyak 13 pasukan tarian menyertai pertandingan tersebut iaitu 8 pasukan sekolah rendah dan 5 pasukan sekolah menengah.

Kategori Sekolah Rendah disertai oleh SK Pekan Satu, SJK (C) Chi Wen, SK Patau-Patau, SK Rancha-Rancha, SK Layang-Layangan, SK Bebuloh, SK Lunok Temiang dan SK Kerupang.

Kategori Sekolah Menengah pula disertai oleh SMK Rancha-Rancha, SM St Anne, SMK Mutiara, SMK Labuan dan SMK Pantai.

Bagi kategori Sekolah Rendah, SK Lubok Temiang telah dinobatkan sebagai johan, SK Layang-Layangan naib johan, SK Patau-Patau tempat ketiga, SK Kerupang tempat keempat dan SK Pekan Satu tempat kelima.

SK Lubok Temiang Johan kategori sekolah rendah

Bagi kategori Sekolah Menengah, SMK Pantai diisytiharkan sebagai johan, SMK Labuan naib johan, SMK Mutiara tempat ketiga, SM St Anne tempat keempat dan SMK Rancha-Rancha tempat kelima.

Lapan Anugerah Khas disediakan sempena pertandingan ini. Bagi Anugerah Penari Terbaik kategori sekolah menengah, Penari Terbaik Lelaki dimenangi oleh Zulhamri bin Hamid (SMK Labuan), Penari Terbaik Wanita dimenangi oleh Nursyafiqah Aren binti Barhama (SMK Labuan). Bagi kategori sekolah rendah, Penari Terbaik Lelaki  dimenangi oleh Mohamad Faiz Ashraf bin Faizan (SK Pekan Satu), manakala Penari Terbaik Wanita dimenangi oleh Winnie Felicia Anak Kumbo (SK Patau-Patau).

Anugerah Koreografi Terbaik kategori sekolah menengah dimenangi oleh SMK Pantai manakala kategori sekolah rendah dimenangi oleh SK Lubok Temiang.

Anugerah Busana dan Tatarias Terbaik kategori sekolah menengah dimenangi oleh SMK Mutiara, manakala kategori sekolah rendah dimenangi oleh SK Lubok Temiang.

Majlis Perasmian Penutupan Pertandingan disempurnakan oleh Encik Awang Marten bin Datuk Haji Abdul Rahman, Timbalan Pengarah Sektor Pembangunan Murid, Jabatan Pendidikan WP Labuan.

Dalam ucapannya Awang Marten menyatakan seni tari merupakan aktiviti yang dapat menyemai rasa kecintaan murid terhadap warisan dan budaya tari di samping melahirkan murid-murid yang seimbang dari segi jasmani, emosi, rohani mahupun intelek. Beliau mengucapkan syabas dan tahniah kepada sekolah-sekolah di W. P Labuan kerana berusaha menyertai pertandingan ini yang banyak memberi manfaat dan kebaikan kepada murid-murid sekolah

Turut hadir dalam majlis tersebut ialah Encik Nasrun Ramli, Penolong Pengarah Sektor Pembangunan Murid, Jabatan Pendidikan WP Labuan dan Encik Ismail Abdullah Pengetua SMK Pantai selaku Pengerusi Jawatankuasa Pengelola Pertandingan.

Pertandingan dihakimi oleh lima orang hakim diketuai oleh Encik Hasnan bin Md Saad Pegawai Teknikal Kesenian (Tari) Jabatan Pendidikan WP Labuan selaku Ketua Hakim, dibantu oleh empat orang hakim yang lain iaitu Puan Farizah binti Musa Artis Budaya Perbadanan Labuan, Puan Afizalina binti Abdul Wahap Artis Budaya Perbadanan Labuan, Encik Mohamad bin Haji Omar Penggiat Artistik Fesyen dan Solekan, dan Encik Edzanfauzan bin Tamin Jurulatih Tari Dansa Art Productions.

Berita Oleh : SMK Pantai

Barisan Hakim Pertandingan – dari kiri : Farizah Musa, Afizalina Abdul Wahap, Hasnan Md Saad, Mohamad Hj Omar dan Edzanfauzan TaminPERSIDANGAN PENGURUSAN PENDIDIKAN PENGETUA –PENGETUA SEKOLAH MENENGAH SABAH DAN WP LABUAN KALI KE 47 TAHUN 2023

Labuan – Persidangan Pengurusan Pendidikan Pengetua –Pengetua Sekolah Menengah Sabah Dan WP Labuan Kali Ke 47 Tahun 2023 telah diadakan pada 13-15 Jun 2023 di Palm Beach Resort WP Labuan. Seramai 221 orang pengetua dari seluruh Sabah dan 11 orang pengetua dari WP Labuan telah menyertai persidangan tersebut yang membawa tema  “Kepimpinan Berkualiti Merealisasikan Pendidikan Insaniah”

Persidangan tersebut dianjurkan oleh Persatuan Pengetua Sekolah Menengah Sabah (PPSMS) dengan kerjasama Majlis Pengetua Sekolah Malaysia (MPSM) WP Labuan.

Persidangan tahunan yang dikelolakan secara bergilir antara zon PPSMS Sabah, kali ini dianjurkan oleh PPSMS Zon Ranau, Tuaran dan Kota Belud yang dipengerusikan oleh Pengerusi PPSMS Ranau iaitu Encik Marcus Shapi serta dibantu oleh MPSM WP Labuan.

Persidangan selama 3 hari tersebut padat dengan pengisian yang sangat penting dan bertepatan dengan tema persidangan iaitu “Kepimpinan Berkualiti Merealisasikan Pendidikan Insaniah”

Ucap Utama Persidangan bertajuk “Karamah Insaniah Dalam Pendidikan” disampaikan oleh YBhg. Datuk Dr Amin bin Senin, Pengerusi Majlis Penasihat Pendidikan Kebangsaan, mengupas konsep Karamah Insaniah atau Kemuliaan Insan yang merangkumi Keadilan Peluang, Pembangunan Potensi, Pendidikan Holistik, Kebebasan Berfikir dan Kreativiti serta Pembelajaran Sepanjang Hayat. Juga ditekankan tentang kepimpinan pengetua sebagai pemimpin pendidikan untuk memastikan konsep Karamah Insaniah ini difahami dan dibudayakan.

Dr Amin Senin (3 dari kiri) bersama tetamu kehormat

Majlis Perasmian Persidangan disempurnakan oleh Tuan Haji Abidin Marjan, Timbalan Pengarah Sektor Pengurusan Sekolah Jabatan Pendidikan Negeri Sabah yang mewakili Tuan Raisin Saidin Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Sabah.

Antara intipati ucapan beliau ialah KPI Gred Purata Negeri (GPN) SPM boleh dicapai dengan amalan kepimpinan kolaboratif, penerapan nilai ABC dalam kalangan pelajar, pembudayaan STEM dalam melahirkan generasi cemerlang abad ke 21, kejayaan pemimpin pendidikan Sabah menjadi teladan untuk pengetua, serta dorongan kepada guru yang berpotensi menjadi pemimpin pendidikan.

Dalam majlis yang sama Tuan Haji Abidin juga menyampaikan Anugerah Tokoh Pengetua Sabah yang dianugerahkan kepada YBhg. Datin Seri Panglima Datuk Dr. Hajah Nuinda binti Haji Alias yang juga merupakan Tokoh Guru Kebangsaan 2023.

Sesi Bicara Profesional disampaikan oleh Puan Jennifer Asing, Pengetua Cemerlang JUSA C SMK St Michael, Penampang. Beliau menyampaikan perkongsian bertajuk “My Odyssey From Ordinary Teacher To JUSA C”. Beliau menjelaskan perkara-perkara dan proses yang perlu sebagai persediaan seseorang pengetua dalam permohonan sebagai Pengetua Cemerlang JUSA C.

Majlis Makan Malam “Mirumoh-Rumoh” tajaan Kerajaan Negeri Sabah disempurnakan oleh YBhg. Prof Madya Datuk Ts Dr. Ramzah Dambul, Pegawai Eksekutif Institute For Development Studies (IDS) yang mewakili YB Datuk Seri Panglima Masidi Manjun, Menteri Kewangan Negeri Sabah. Beliau juga menyampaikan Sijil Penghargaan kepada Pengetua Bersara, Pengetua Yang Bertukar Jawatan serta hadiah Pertandingan Golf sempena persidangan yang dimenangi oleh Encik Mike Eping Pengetua SMK Gunsanad II Keningau.

Majlis Penutupan Persidangan disempurnakan oleh Encik Yahya bin Ahmad Puteh, Timbalan Pengarah Sektor Pembelajaran Jabatan Pendidikan WP Labuan, mewakili Encik Yusup bin Hj Mohamad Pengarah Jabatan Pendidikan WP Labuan.

Beliau menekankan tentang pengetua sebagai pemimpin perlu mempunyai dinamika kepimpinan iaitu mempunyai kekuatan rohani, jasmani, jiwa, adab, idealisme, komited dan mempunyai daya juang yang kental dan berpandangan jauh agar dapat mendepani pelbagai cabaran yang mendatang.

Encik Yahya (tengah) menerima cenderahati daripada Encik Ismail

Sepanjang persidangan juga 4 pameran pendidikan telah disediakan untuk kunjungan peserta-peserta persidangan iaitu Pameran Intervensi Komik Nilai (Kolaborasi Panitia Pendidikan Moral dan Pendidikan Seni Visual SMK Pantai), Pameran Intervensi Emotion Expression (Unit Bimbingan dan Kaunseling SMK Pantai), Pameran Kajian Tindakan Junior (SM St Anne) dan Pameran Rancha’s Radio (SMK Rancha-Rancha).

Antara kepimpinan PPSMS dan MPSM WP Labuan yang hadir sepanjang persidangan ialah Encik Ajmal Hj Jumah, Presiden PPSMS, Encik Ismail Abdullah Yang DiPertua MPSM WP Labuan, Dr Rabe Johari Timbalan Presiden PPSMS serta Encik Marcus Shapi Pengerusi PPSMS Ranau merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pengelola Persidangan.

Persidangan ini telah memberi ilmu pengetahuan berguna kepada semua peserta dari pelbagai sudut kepimpinan dan diharap akan memberi impak kepada peningkatan kualiti kepimpinan mereka di sekolah masing-masing.

Persidangan kali ke 48 tahun 2024 akan dikelolakan oleh Zon Selatan iaitu PPSMS Papar, Beaufort, Sipitang dan Kuala Penyu.

Berita Oleh : MPSM WP Labuan

Barisan Pengetua Sekolah W.P Labuan
Cenderhati kepada Ts Dr RamzahSPM 2022 : LABUAN CATAT PENINGKATAN 4 TAHUN BERTURUT-TURUT

Labuan, 8 Jun 2023 – Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Labuan mencatatkan peningkatan keputusan SPM 4 tahun berturut-turut iaitu peningkatan dari segi peratus calon layak mendapat sijil dan Gred Purata Negeri bermula tahun 2019.

97.63% calon layak mendapat sijil SPM 2022 berbanding jumlah peratus 94.88% tahun  2021 iaitu perbezaan sebanyak 2.75%.

Pengarah Pendidikan Jabatan Pendidikan W.P. Labuan, Encik Yusup bin Haji Mohamad, ketika mengumumkan keputusan itu di Dewan Sekolah Menengah Sains Labuan, hari ini.

Mengumumkan keputusan peperiksaan SPM 2022, beliau berkata pencapaian calon SPM pada 2022 adalah lebih baik apabila merekodkan Gred Purata Negeri (GPN) sebanyak 4.56 berbanding 4.67 pada tahun sebelumnya.

Nilai GPN yang lebih kecil menunjukkan pencapaian calon yang lebih baik. Keputusan ini mengatasi Gred Purata Nasional yang mencatatkan 4.74.

Pelajar Cemerlang yang mendapat semua A juga meningkat 2.11% berbanding 1.93% tahun sebelumnya.

Pelajar SMK Labuan, Edison Lau Wei Chun dinobatkan sebagai pelajar cemerlang peringkat Wilayah Persekutuan Labuan dengan memperoleh keputusan 8A+ dan 2A.

Lima buah sekolah turut mendapat pencapaian kelulusan 100% iaitu Sekolah Menengah (SM) Sains Labuan, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Rancha-Rancha, SM St. Anne, Sekolah Menangan Agama (SMA) MAIWP dan SM St Anthony.

Tahniah diucapkan !

Pelajar-pelajar Cemerlang Labuan SPM 2022
Wajah-wajah ceria pelajar-pelajar yang menerima keputusan SPM 2022SPM 2022 : QISTINA ALYA DAN FIEDATUL ELIYA HARUMKAN NAMA SMK PANTAI

Calon SPM 2022 SMK Pantai, WP Labuan Qistina Alya binti Sulaiman dan Fiedatul Eliya binti Mohd Sapriah telah mencapai semua A dalam SPM 2022 yang diumumkan pada pagi Khamis.

Qistina Alya telah mendapat 10A iaitu 7A+ dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris, Matematik, Pendidikan Islam, Sejarah, Fizik, Kimia dan Tasawwur Islam manakala 3A iaitu mata pelajaran Bahasa Melayu, Matematik Tambahan dan Biologi.

Qistina Alya merupakan anak kepada pasangan Dr Sulaiman Ibrahim dan Dr Lily Suryati Alias telah menunjukkan kecemerlangan dalam pelajaran dan sentiasa menjadi pelajar terbaik semasa di sekolah.

Fiedatul Eliya pula telah mencapai 8A iaitu 4A dalam mata pelajaran Bahasa Melayu, Matematik, Sains dan Tasawwur Islam, manakala 4A- dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris, Pendidikan Islam, Sejarah dan Pendidikan Seni Visual.

Fiedatul Eliya merupakan anak kepada pasangan Mohd Sapriah bin Asis dan Reiniah Kamis yang tinggal di Kampung Bukit Kuda WP Labuan . Fiedatul Eliya kini sedang melanjutkan pelajaran di University College MAIWP International (UCMI) Kuala Lumpur.

Seramai 10 orang calon SPM 2022 SMK Pantai juga telah berjaya mencapai 6A ke atas iaitu Nur Afiqah Binti Abidin (7A), Nur Batrisyia Adrina Binti Roslan (7A), Anggun Nur Nafeesa Binti Abdillah (7A), Muhammad Nuh Syakirin Bin Kula (6A), Dk Marsya Maisarah Binti Awang Alik (6A), Nur Athirah Syafiqah Binti Izamain (6A), Muhammad Salahuddin Ayubi Bin Rosnelizaide (6A), Nellvyna Angie Lik @ Alik (6A), Nur Deneesya Ellesya Binti Mohd Isaac (6A) Dan Nur Zahwa Binti Abdul Hamid (6A).

SMK Pantai yang mempunyai 153 orang calon SPM telah mencapai peratus lulus 94.77% dan Gred Purata Sekolah (GPS) 4.65. Kejayaan ini adalah berkat usaha gigih guru-guru dan murid-murid serta sokongan daripada ibu bapa.

Berita Oleh : SMK Pantai

Murid-murid Cemerlang SPM 2022 SMK PantaiPROGRAM PERJUMPAAN SIDANG PERTAMA – RANCANGAN PENDIDIKAN INDIVIDU (RPI)  MURID BERKEPERLUAN PENDIDIKAN KHAS (MBPK) PPKI SMK MUTIARA W.P.LABUAN.

Labuan ,  6  JUN 2023 bertempat di Dewan Semarak Sekolah Sains Sukan SMK Mutiara  – Sejajar dengan Sekolah Transformasi telah dilaksanakan satu program perjumpaan sidang pertama bagi Rancangan Pendidikan Individu (RPI). Seramai 80 orang ibubapa Murid berkeperluan Pendidikan Khas (MBPK )telah hadir .

Gambar bersama ibubapa MBPK Baju  Kuning Penolong Kanan Pendidikan Khas Roslaniah Zainal Disebelah kiri kemeja kelabu dan bertali leher Pengetua Ag. Rozlan Bin Manan.

Program ini dimulakan dengan ucapan pengenalan daripada Ag.Rozlan Bin Manan Pengetua SSN SMK Mutiara. Seterusnya Ucapan dan penerangan Program RPI oleh Roslaniah Zainal Penolong Kanak Pendidikan Khas SSN SMK Mutiara.

Sesi Penerangan Program RPI  oleh Penolong Kanan Pendidikan Khas Roslaniah Zainal

Secara Ringkasnya Rancangan Pendidikan Individu (RPI) adalah satu dokumen bertulis. Ia dirancang khusus untuk seseorang MBPK. Ia juga dibentuk bertujuan mendokumentasikan segala pengubahsuaian dan penerapan ke atas program pembelajaran dengan kebenaran dan kerjasama ibubapa MBPK. RPI berfungsi sebagai satu alat atau instrument untuk menentukan kerjasama dan kolaborasi antara sekolah, ibubapa MBPK dan jika perlu pegawai pendidikan dan individu dari agensi khidmat sokongan lain.

Ucapan Kata Aluan dan pengenalan Ringkas Program RPI oleh Pengetua SSN SMK Mutiara Ag.Rozlan bin Manan
Sesi Perbincangan oleh Cikgu Khairul bagi menentukan perancangan dan penilaian seseorang MBPK bersama salah seorang  penjaga MBPK

Selesai Ucapan Ibubapa bersama guru berbincang dalam menentukan perancangan, penilaian dan pencapaian satu huraian berhubung dengan perkhidmatan yang diperlukan oleh MBPK.

Majlis berjalan dengan lancar dan berakhir pada jam 4.30 petang.
SMK Labuan Sertai Program Keusahawanan dan Penggalakan Koperasi Wilayah Persekutuan Labuan Tahun 2023

Seramai 24 murid dari SMK Labuan telah menyertai program keusahawanan dan penggalakan koperasi Wilayah Persekutuan Labuan Tahun 2023 yang telah diadakan di Anggerik Square, Ujana Kewangan pada Sabtu lalu.

Koperasi SMK Labuan telah membuka booth jualan dengan menjual cheesekut hasil usaha empat ahli koperasi sekolah berkenaan. Mereka ialah Shersly Poh, Tan Xuan Xuan, Nurhumairah binti Mohd Najid dan Stevenie Lester.

Selain itu, 20 pelajar Tingkatan 6 telah menyertai program tersebut sebagai peserta jemputan beserta dua orang guru pengiring yang juga merupakan guru koperasi SMK Labuan iaitu Puan Rubaizah bt Basir dan Puann Juriati binti Jumat.

Menurut guru penasihat, En Chua Chee Kiat, penyertaan dalam program ini adalah untuk menimbulkan minat keusahawanan dalam kalangan murid.

Program anjuran Suruhanjaya Koperasi Malaysia, Cawangan Labuan telah dirasmikan oleh Encik Matias Kundapin, Pengarah SKM negeri Sabah.

Dalam ucapannya, Matias menyeru agar koperasi-koperasi di Labuan dapat bekerjasama antara satu sama lain terutama dalam pasaran yang agak terhad di dalam Labuan.

“Setiap koperasi perlu merebut peluang meluaskan kerjasama dengan koperasi di luar Labuan sama ada di semenanjung ataupun di Sabah.

Salah seorang murid, Adik Nur Zahra menyifatkan penyertaan dalam program ini telah membuka peluang dan pengalaman dalam aktiviti perniagaan.

“Saya bersyukur atas dorongan guru dalam membimbing kami melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti koperasi” kata adik Nur Zahra lagi.

Turut hadir dalam majlis berkenaan ialah Ketua Penolong Pengarah Pembangunan Bakat Murid, Jabatan Pendidikan W.P Labuan, Encik Samsul Mandisin dan Pegawai SKM Labuan, Encik Azmaniansyah Bachok.

Berita Oleh : SMK Labuan

Tanda sokongan daripada Pengetua SMK Labuan, Encik Mohd Nizam (2 dari kiri)PERANAN PIBG MANTAPKAN USAHA SMK PANTAI MENGANGKAT MARTABAT MURID.

Peranan PIBG sangat penting untuk memantapkan usaha SMK Pantai mengangkat martabat murid. Pengetua SMK Pantai, WP Labuan Encik Ismail Abdullah berkata demikian semasa merasmikan Mesyuarat Agung PIBG SMK Pantai yang telah diadakan pada 20 Mei 2023 yang lalu. Mesyuarat tersebut berlangsung di Dewan SMK Pantai dihadiri kira-kira 400 orang ahli PIBG SMK Pantai.

Pihak sekolah sedar bahawa pembangunan adab dan akhlak murid perlu diberi tumpuan khusus kerana jika murid beradab dan berakhlak , mudah mereka menerima pelajaran dan guru-guru juga lebih banyak masa ditumpukan kepada aspek pembelajaran. Bagaimanapun lumrah alam persekolahan, tentu ada juga sebilangan kecil murid yang terlibat dalam pelanggaran disiplin di sekolah. Harapan pihak sekolah agar ibu bapa  bersama-sama menangani hal ini. Ibu bapa menguruskan anak-anak di rumah, guru-guru menguruskan mereka di sekolah berpandukan garis panduan disiplin KPM yang sedang berkuatkuasa.

Hal berkaitan pembangunan bakat dan kepimpinan murid juga akan diberi tumpuan selaras dengan slogan “SMK Pantai mengangkat martabat murid”. Sekolah akan memberi peluang seluas-luasnya kepada murid untuk terlibat dan bersaing di peringkat negeri, kebangsaan atau antarabangsa dalam pelbagai aktiviti atau pertandingan yang ada.

AJK PIBG SMK PANTAI 2023/2024

Pengetua berkongsi rasa gembira kerana pada 24 Februari 2023 yang lalu, murid ting 4 SMK Pantai (sekarang ting 5) iaitu Nur Allya Mardiana binti Jairin telah dipilih sebagai penyanyi utama dalam Konsert DiRaja Kementerian Pendidikan Malaysia yang diadakan di Istana Budaya dan Nur Allya membuat persembahan di hadapan DYMM Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong. Ini adalah antara pencapaian tertinggi bagi murid-murid WP Labuan di peringkat kebangsaan.

Kejayaan-kejayaan lain seperti pencapaian pingat emas oleh Rosyam Qusyairi Aspar di Kejohanan Tae Kwondo Antarabangsa di India, emas SUKMA oleh Nur Aimileeya Ismail serta banyak pencapaian lain dalam sukan Boling Padang, Petanque dan Tae Kwon Do membuktikan murid-murid SMK Pantai tidak ketandusan bakat dan faktor sokongan ibu bapa juga merupakan faktor terpenting.

Pengetua juga berkongsi kegembiraan bersama para ibu bapa tentang kejayaan guru SMK Pantai yang baru setahun bertugas di SMK Pantai iaitu Cikgu Sharania a/p Gunasegaran yg telah berjaya menjadi johan kebangsaan bersama pasukan Bahas Guru WP Labuan dalam Pertandingan Bahas Guru Piala KPPM yang berlangsung pada 15 Mei yang lalu di Melaka. Ini akan memberi inspirasi kepada murid-murid dan guru-guru yg lain untuk mencapai kejayaan yang lebih banyak lagi.

Untuk memastikan lebih banyak kejayaan akademik dan kokurikulum dicapai, tentulah sekolah memerlukan dana bagi membiayai aspek pengurusan aktiviti-aktiviti berkaitan. Selain daripada peruntukan sedia ada oleh KPM yang memang tidak mencukupi untuk membiayai semua aktiviti, dan juga sumbangan pihak-pihak tertentu, pengetua juga memohon agar ibu bapa dapat menyokong pihak sekolah dengan menjelaskan sumbangan PIBG yang jumlahnya  diputuskan dalam mesyuarat ini

Berkaitan dengan pelaksanaan aktiviti pembelajaran dan pentaksiran,  untuk murid-murid tingkatan 1,2 dan 3 KPM telah menetapkan bahawa semua sekolah mesti melaksanakan dan memperkasakan Pentaksiran Bilik Darjah (PBD) yang berlaku secara berterusan sepanjang sesi, dan di akhir sesi persekolahan barulah ada ujian yang disebut sebagai UJIAN AKHIR SESI AKADEMIK (UASA).

PBD ialah pentaksiran yang berlaku secara berterusan sepanjang PdP bagi semua mata pelajaran. PBD bukan bertujuan untuk membandingkan tahap penguasaan antara murid, tetapi untuk melihat perkembangan kemajuan murid dalam pembelajaran di samping membantu guru menambah baik pengajaran mereka.

Oleh itu tiada ujian atau peperiksaan dalaman yang berjadual untuk tingkatan 1,2 dan 3. PBD dilaksanakan oleh guru mata pelajaran melalui pelbagai kaedah pentaksiran seperti pemerhatian, penulisan dan lisan melalui aktiviti seperti kerja projek, kuiz, pembentangan dan sebagainya. Akhirnya guru akan membuat pertimbangan profesional untuk menentukan Tahap Penguasaan yang dicapai oleh setiap murid, dan pelaporan PBD ini akan disediakan 2 kali setahun untuk diberi kepada murid / ibu bapa.

Pemangku Yang DiPertua PIBG SMK Pantai Puan Daisy Jack dalam ucapan alu-aluannya menyatakan komitmen PIBG untuk bersama-sama pengetua dan guru-guru SMK Pantai memastikan prestasi SMK Pantai dalam pelbagai bidang akan sentiasa menunjukkan peningkatan.

Beliau bersyukur dengan kerjasama padu yang diberikan oleh PIBG dan ibu bapa dan komitmen pihak sekolah yang bersungguh-sungguh memastikan kepentingan pendidikan murid-murid SMK Pantai diberi keutamaan.

Beliau juga menyeru agar semua ibu bapa memberi perhatian sepenuhnya terhadap perkembangan anak masing-masing dan memastikan mereka membuat apa-apa tugasan yang diberi oleh guru-guru supaya mereka dapat mengikuti pembelajaran dengan sebaik-baiknya.

Ucapan aluan Pemangku YDP PIBG

Mesyuarat Agung Tahunan PIBG SMK Pantai juga diserikan dengan acara cabutan bertuah yang menyediakan 119 hadiah cabutan bertuah. Hadiah utama iaitu sebuah  basikal telah dimenangi oleh Encik Hashim Maidan.

Berita Oleh : SMK Pantai

PEMENANG UTAMA CABUTAN BERTUAH EN HASSIM MAIDANNUR ALLYA JOHAN PERTANDINGAN “U GOT TALENT” KARNIVAL JOM MASUK U ZON SABAH

Murid Tingkatan 5 SMK Pantai, WP Labuan Nur Allya Mardiana binti Jairin telah dinobatkan sebagai johan Pertandingan U Got Talent Karnival Jom masuk U Zon Sabah yang diadakan di Universiti Malaysia Sabah (UMS) Kota Kinabalu pada 28 Mei 2023 yang lalu.

Nur Allya bersaing di peringkat akhir bersama 14 penyertaan yang lain,  terdiri daripada peserta solo dan berkumpulan yang menunjukkan bakat masing-masing dalam nyanyian lagu dan tarian.

Nur Allya yang mempersembahkan nyanyian solo lagu “Semalam” yang dipopularkan oleh Aina Abdul telah berjaya menewaskan  14 penyertaan lain dari seluruh Sabah iaitu SMK Narinang Kota Belud, SMK Entabuan Tenom, SMK Tandek 2 Kota Marudu, SMK Lohan Ranau, SMK Bahang Penampang, SMK Mat Salleh Ranau, SMK St Joseph Papar, SMK Bandaraya, SMK Inanam, SMK Kolombong, SMK Kota Marudu II, SMK Pekan Kota Belud dan SMJK Chung Hwa Tenom.

Nur Allya memenangi wang tunai RM1,000 dan sijil penyertaan. Sebelum ini Nur Allya telah terpilih sebagai penyanyi utama dalam Konsert DiRaja Kementerian Pendidikan Malaysia dan telah membuat persembahan di hadapan Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong pada 24 Februari 2023 di Istana Budaya.

Kejayaan Nur Allya dalam bidang nyanyian ini telah mengharumkan nama WP Labuan dan nama SMK Pantai di peringkat kebangsaan. Pihak sekolah sangat menggalakkan dan memberi sokongan kepada penglibatan Nur Allya sehingga peringkat tertinggi.

Berita Oleh : SMK Pantai
SMK Labuan Johan Bahas Bahasa Inggeris peringkat Wilayah Persekutuan Labuan 2023.

SMK Labuan telah dinobatkan sebagai Johan dalam Pertandingan Bahas Bahasa Inggeris peringkat Wilayah Persekutuan Labuan bagi tahun 2023.

Pertandingan selama 3 hari bermula 22 hingga 25 mei lalu telah menarik penyertaan sebanyak 8 buah sekolah menengah iaitu SMk Pantai, SMK Lajau, SM St Anne dan SM St Anthony.

Selain itu, SMK Mutiara, SMK Rancha-rancha, SMK Labuan dan SMK Perumahan Berdaun turut menyertai pertandingan tersebut.

Menurut ketua Panitia Bahasa Inggeris dan selaku setiausaha pengelola iaitu Puan Nasthashia binti Masiri  , Pertandingan Bahas tahun ini dikelolakan oleh SMK Labuan melibatkan 23 orang juri yang telah dilantik oleh pihak penganjur iaitu Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Labuan.

Pertandingan pusingan akhir telah berlangsung di dewan Mutiara SMK Labuan yang melibatkan pembahas daripada SMK Labuan dan SM St Anne.

Pasukan SMK Labuan yang dibimbing oleh guru-guru Bahasa Inggeris SMK Labuan telah dianggotai oleh Nicole Grace Wong (Tingkatan 4), Wong Yan Yee (Tingkatan 4), Hana Syazana binti Hamsah (Tingkatan 3), Adam Danial Montallana (Tingkatan 3) dan Harleen Kaur a/p Sukvinderjeet Singh (Tingkatan 1).

Hadiah-hadiah kemenangan telah disampaikan oleh Tuan Haji Minggu bin Haji Amat iaitu Ketua Penolong Pengarah, Unit Hal Ehwal Murid, Sektor Pembangunan Murid Wilayah Persekutuan Labuan.

Terdahulu dalam ucapannya, Haji Minggu mengharapkan agar pertandingan ini dapat mencungkil bakat dalam kalangan murid sekolah terutamanya kebolehan untuk mengemukakan hujah-hujah berkualiti berkaitan sesuatu tajuk.

Ucapan perasmian penutupan oleh Ketua Penolong Pengarah, Encik Haji Minggu bin Haji Amat

“Latihan yang berterusan, semangat berpasukan dan motivasi yang diberikan oleh guru-guru pembimbing dan ibubapa menjadi pemangkin kejayaan bagi SMK Labuan” kata adik Hana Syazana yang juga terpilih sebagai Pembahas Terbaik.

Pembahas terbaik Hana Syazana

Turut hadir dalam Majlis penutupan Pertandingan ini ialah Encik Kitli bin Beka iaitu Penolong Kanan Pentadbiran yang mewakili Pengetua SMK Labuan iaitu Encik Nizam bin Yasim , Pengetua SM St Anne iaitu Puan Anita Abah dan guru-guru pengiring.

Berita Oleh : SMK Labuan

Ahli jawatankuasa Pertandingan Bahas Bahasa Inggeris