Puasa membentuk disiplin diri agar bersabar

Sebahagian murid SMKTPB yang menyertai Majlis Khatam Al-Quran

Labuan, 29 Apr – Majlis Khatam Al-Quran Perdana peringkat SMK Taman Perumahan Bedaun anjuran Panitia Pendidikan Islam sekolah telah berlangsung di Surau An-Najah SMK Taman Perumahan Bedaun pada 29 April lalu.

Majlis yang disertai kira-kira 25 murid itu dimulakan dengan taklimat ringkas oleh Ustaz Nik Muhamad Fazli bin Nik Abdul Razak sebelum dimulakan bacaan surah Al-Fatihah secara beramai-ramai dan diteruskan dengan Majlis Khatam Al-Quran bermula jam 9.30 pagi

Turut hadir dalam majlis itu ialah pengetua sekolah, Puan Norazita bt Md.Nor @ Shamsuri , serta Guru Kanan Bidang Kemanusiaan, Ustaz Mohd Daud bin Abdul Rahman

Puan Norazita dalam ucapannya turut menzahirkan harapan agar hari-hari yang berbaki dalam bulan Ramadan ini dapat diisi sebaik mungkin.

Beliau turut mengingatkan murid bahawa ibadah puasa ini mendidik umat Islam agar mempunyai sifat sabar yang tinggi dan menggesa murid agar mengelakkan diri dari terlibat dengan kegiatan jenayah buli disekolah sepertimana yang telah tular di media sosial kes buli yang berlaku di sebuah sekolah di Langkawi baru-baru ini.

“Mudah-mudahan puasa kita semua adalah puasa zahir dan batin. Secara zahir kita menahan lapar dan dahaga sedang secara batin, kita memelihara akhlak dan diri daripada dosa dan maksiat. Semoga puasa kita menjadikan kita orang yang banyak bersabar.”

Majlis khatam ini diakhiri dengan penyampaian cenderahati berupa duit raya kepada semua murid yang menyertai.

Berita Oleh : SMK Taman Perumahan Bedaun

Majlis Khatam Al-Quran diketuai oleh khalifah majlis, Ustaz Nik Fazli.

Loading

image_pdfimage_print