SMK Labuan Catat Keputusan STPM Memberangsangkan

Encik Sawal bersama warga sekolah dan para pelajar cemerlang STPM

Labuan, 22 Ogos – Pengumuman Peperiksaan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) Kohort 2021/2020 telah diumumkan oleh Pengarah Pendidikan Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Labuan, Encik Yusup Haji Mohamad Khamis lalu.


Pengumuman secara dalam talian dipancarkan khas dari Kota Kinabalu yang telah disaksikan oleh semua pensyarah Pusat Tingkatan Enam SMK Labuan dan para pelajar yang telah menduduki peperiksaan STPM Kohort 2021/2020.

Secara keseluruhan, prestasi W.P. Labuan bagi lulus penuh sekurang-kurangnya satu mata pelajaran pada tahun 2021 bagi calon sekolah kerajaan ialah 96.75% dengan pencapaian Gred Purata Negeri ialah 2.50.

Seramai 41 daripada 154 orang calon yang telah menduduki peperiksaan ini ialah calon mendapat Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) 3.00 ke atas iaitu 26.62% berbanding 36 calon bersamaan 26.47% tahun lalu.

Adik Nurdiana Binti Mohd Ali telah diumumkan sebagai pelajar terbaik STPM 2021 peringkat W. P. Labuan ialah dengan pencapaian PNGK 3.92. Sementara adik Norhalyna dan adik Dahlia Farisah binti Derin masing-masing di kedudukan kedua dan ketiga terbaik pencapaian STPM dengan mendapat PNGK 3.84 secara bersama.

Para pelajar dan ibu bapa menunggu keputusan STPM dengan penuh debar


Antara mata pelajaran yang mencatatkan 100% lulus ialah mata pelajaran Kimia, Matematik [T] dan Fizik. Sementara mata pelajaran yang lain turut mencatatkan peningkatan berbanding tahun sebelumnya.


En. Yusup dalam ucapan pengumuman ini turut merakamkan jutaan terima kasih kepada semua petugas peperiksaan STPM 2021 yang telah dapat menjalankan tugas dengan cemerlang dan dapat melaksanakan urusan pengendalian STPM 2021 dengan jayanya walaupun sedang berhadapan dengan situasi pandemik Covid-19 pada ketika itu.


“Saya berharap agar kejayaan mereka akan menjadi pendorong kepada murid- murid lain untuk mencipta kecemerlangan yang lebih hebat pada masa akan datang. Saya yakin kejayaan yang dikecapi adalah hasil daripada usaha dan perancangan yang rapi pihak sekolah, ibu bapa, pelajar dan guru-guru”. kata beliau.


Turut hadir dalam pengumuman tersebut ialah Ketua Penolong Pengarah, Sektor Pentaksiran dan Peperiksaan, Encik Sawal Salleh, Pengetua SMK Labuan, Encik Mohd Nizam bin Yasim, Penolong Kanan Pusat Tingkatan Enam SMK Labuan, Encik Saminan Sabtu dan YDP PIBG, Encik Yusuf bin Haji Chu Chu.

Berita Oleh : SMK Labuan

Loading

image_pdfimage_print