MPSM Labuan Hadiri Majlis Amanat dan Aspirasi Jabatan Pendidikan W.P. Labuan Tahun 2020

Barisan Kepimpinan Pengetua Sekolah Menengah Wilayah Persekutuan Labuan

Labuan, 18 Feb 2020 – Seramai 9 Pengetua sekolah-sekolah menengah W. P. Labuan telah hadir ke Majlis Amanat dan Aspirasi Tahun 2020 di Auditorium Labuan International School (LIS), 15 Februari lalu.

Majlis yang dimulai jam 8.00 pagi turut melibatkan kira-kira 500 warga pendidikan di Wilayah Persekutuan Labuan termasuk YDP PIBG sekolah-sekolah.

Majlis dimulakan dengan sesi Bicara Profesional Pendidikan melibatkan penerangan fungsi dan tanggungjawab sektor-sektor di bawah penstrukturan baharu Jabatan Pendidikan W. P. Labuan.

Seramai 4 Timbalan Pengarah dan 2 Ketua Penolong Pengarah telah menyampaikan taklimat berkaitan sektor masing-masing. Sesi Bicara Profesional ini telah dikendalikan oleh moderator Encik Pengiran Abdul Kadir bin Pengiran Budin, SISC+ Matematik Jabatan Pendidikan W. P. Labuan.

Bual Bicara Profesional

Perasmian majlis ini telah disempurnakan oleh Ahli Parlimen Labuan, Datuk Rozman bin Datuk Haji Isli. Dalam ucapannya beliau mengucapkan terima kasih atas usaha gigih guru-guru yang telah berjaya meletakkan Labuan sebaris dengan negeri-negeri lain dalam bidang pendidikan.

“Jabatan Pendidikan telah banyak membantu membangunkan ekonomi Labuan melalui penganjuran aktiviti pelancongan Pendidikan seperti LICER, MAITAH BERINOVASI dan melalui acara-acara sukan” kata beliau lagi.

Terdahulu, Pengarah Pendidikan Labuan, Encik Raisin bin Saidin telah menyampaikan Amanat dan Aspirasi Pendidikan 2020 bertemakan BERSAMA-SAMA MELANGKAH LEBIH JAUH : AKAUNTABILITI TERHADAP PENDIDIKAN DI LABUAN TANGGUNGJAWAB BERSAMA.

Menurut beliau, setiap guru mesti berakauntabiliti dan meningkatkan rasa kebertanggungjawaban secara bersama dalam pendidikan ke arah Kemenjadian Murid .

“Empat fokus utama akauntabiliti pendidikan ialah penyertaan murid, pembelajaran murid kualiti guru dan Pemimpin sekolah serta pentaksiran. Setiap guru mesti mempunyai roh yang mampu mengubah tingkah laku anak-anak murid dan melahirkan modal insan yang kalis masa depan” Encik Raisin Saidin

Di akhir amanat, Encik Raisin menyeru agar semua guru bekerja bersungguh-sungguh mendidik warga sebagai melahirkan rasa kesyukuran terhadap kerjaya dan kepada tuhan.

Di dalam majlis ini juga, Jabatan Pendidikan telah memberi penghargaan kepada 3 individu yang banyak memberi sumbangan dan berjasa kepada Pendidikan di Labuan sepanjang tahun 2019. Pengiktirafan secara tahunan ini telah diberikan kepada Datin Seri Datuk Norsiah binti Abdullah, Tuan Haji MD. Yusof bin Hj. Chu Chu dan Puan Nyuk Ping Ong.

YDP MPSM Labuan, Encik Ismail Abdullah telah memimpin bacaan Ikrar Perkhidmatan Awam dan lafaz Rukun Negara semasa majlis tersebut.

Beliau juga berkata para Pengetua adalah Pemimpin barisan hadapan yang akan menjadi peneraju kepada hasrat dan Aspirasi KPM 2020 dan akan berusaha bersungguh-sungguh ke arah kualiti sekolah dan Kemenjadian Murid selaras Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM 2013-2025).

Berita Oleh : Encik Mohd Nizam bin Yasim

Ikrar Perkhidmatan Awam

Loading

image_pdfimage_print