Pengawai KPM Lakukan Lawatan Kerja ke Labuan

Lawatan Tuan Haji Azman bersama Encik Yusup ke Sekolah Menengah Sains Labuan sempena pembukaan sekolah di Labuan

Jabatan Pendidikan W.P Labuan menerima kunjungan daripada pegawai-pegawai daripada Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dalam sesi lawatan kerja selama 2 hari sempena pembukaan sekolah mulai 3 Oktober 2021 lalu.

Rombongan seramai 8 pegawai diketuai oleh Pengarah Bahagian Pembangunan Kurikulum, Tuan Haji Azman bin Adnan. Turut serta dalam rombongan tersebut ialah para timbalan pengarah dan KPP dari pelbagai unit di BPK.

Ketibaan mereka di Lapangan Terbang Antarabangsa Labuan telah disambut oleh Pengarah Pendidikan W.P Labuan, Encik Yusup bin Haji Mohamad.

Sejurus ketibaan, pegawai-pegawai KPM telah melakukan pemantauan ke 13 buah sekolah bagi melihat kesiapsiagaan sekolah bagi tujuan pembukaan dan pengoperasian sekolah.

Pengarah Bahagian Pembangunan Kurikulum (BPK), Tuan Haji Azman bin Adnan telah melawat Sekolah Menengah Sains Labuan. Beliau diiringi oleh Pengarah Pendidikan W.P Labuan, Encik Yusup bin Haji Mohamad dan Timbalan Pengarah Sektor Perancangan, Encik Mohd Nizam bin Yasim.

Dalam sesi pertemuan bersama-sama pihak pentadbir dan guru-guru SM Sains Labuan pada Isnin, beliau mengucapkan terima kasih atas usaha-usaha pihak sekolah dalam memastikan tahap kebersihan dan keselamatan infrastruktur sekolah berada dalam keadaan baik.

Tuan Haji Azman bertegur sapa dengan guru-guru SM Sains Labuan
Tuan Haji Azman, Encik Yusup, barisan pentadbir sekolah dan pegawai-pegawai Jabatan Pendidikan W.P Labuan

“Saya berharap agar semua pihak dapat bekerjasama dalam satu pasukan dalam menyediakan persekitaran selamat bagi murid-murid di asrama sesuai dengan konsep” In locu parentis” ujar beliau lagi.

Selain itu, Tuan Haji Azman juga sempat melawat sesi penyuraian murid-murid pra sekolah dan Murid-murid Berkeperluan Khas (MBK) di SK Pantai.

“Secara kesuruhan saya berpuashati dengan tahap kesiapsiagaan sekolah dari aspek infrastruktur dan pematuhan kepada SOP termasuk pengudaraan di dalam bilik darjah”

Beliau turut mengucapkan terima kasih kepada PDRM, MKN, JKN dan BOMBA atas kerjasama yang telah diberikan dalam memastikan persekitaran sekolah selamat untuk beroperasi.

Tuan Haji Azman sedang beramah mesra dengan murid SK Pantai sambil diperhatikan oleh Encik Yusup
Tuan Haji Azman, Encik Yusup, Pegawai Jabatan bersama warga sekolah SK Pantai

Turut sama dalam sesi lawatan di SM Sains ialah Pegawai Perhubungan Polis, Encik Jumin bin dan Ketua Penolong Pengarah, Sektor Sumber Teknologi Pendidikan (SSTP), Encik Awang Marten bin Haji Abdul Rahman.

Delegasi turut diraikan dalam satu majlis makan malam di sebuah pusat rekreasi di wilayah ini pada malamnya.

Berita Oleh : Sektor Perancangan

Loading

image_pdfimage_print