PIBKS Meningkatkan Pembangunan Pendidikan Di Labuan

Peranan ibubapa, komuniti, pihak swasta dan agensi kerajaan adalah penyokong kuat kepada gerakan dan aktiviti pembangunan Pendidikan di WPL.

Bagi menghargai komitmen dan peranan yang dimainkan oleh Kumpulan Penggerak Ibubapa Komuniti dan Swasta Negeri(KPIBKSN), Jabatan Pendidikan W.P Labuan telah menganjurkan Program Executive Talk PIBKS pada 13 November lalu.

Program yang dihadiri kira-kira 150 jemputan anjuran Sektor Pengurusan Sekolah (SPS) itu telah diadakan di Palm Beach Resort, Batu Manikar.

Menurut Timbalan Pengarah Sektor Pengurusan Sekolah, Puan Maimoon binti Matnoh, program ini diadakan khusus bagi mengiktiraf peranan KPIBKS dalam bersama-sama menyumbang kepada pembangunan pendidikan di pulau bertuah ini.

“Selain itu, forum ini juga adalah untuk memaklumkan perkembangan terkini berkaitan pembangunan pendidikan di Labuan” ujar beliau lagi.

Pengarah Pendidikan W.P Labuan, Encik Yusup bin Haji Mohamad telah hadir merasmikan majlis tersebut.

Dalam ucapannya, beliau menekankan kepentingan pendidikan sebagai senjata paling ampuh dalam meningkatkan kualiti sosio ekonomi keluarga dan masyarakat.

“Peranan dan tanggungjawab ibubapa, komuniti dan pihak swasta adalah sangat signifikan dalam pendidikan Labuan sejak awal pendidikan kanak-kanak sehingga ke lepasan menengah”

“Kebolehan menguasai kemahiran literasi dalam kalangan anak-anak pra sekolah sudah tentu akan membuka ruang penerokaan pelbagai ilmu pembelajaran di peringkat sekolah rendah” kata beliau lagi.

Dalam pada itu, beliau turut memaklumkan SMA Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan Labuan (SMA MAIWP) telah menjadi warga pendidikan terbaharu dengan termeterai kesefahaman antara Jabatan Pendidikan W.P Labuan, MAIWP dan KPM sejak Jun lalu.

“Kerajaan turut mengumumkan peruntukan sebanyak RM65 juta dalam Belanjawan 2022 baru-baru ini untuk pembinaan bangunan baharu SMA MAIWP. Ini adalah manifestasi keprihatinan kerajaan terhadap penduduk Labuan” tambah beliau lagi.

Encik Yusup menyampaikan cenderhati kepada YDP PIBG SMK Labuan, Tuan haji Md Yusof

Selain itu beliau turut memaklumkan beberapa kelulusan projek menaik taraf institusi pendidikan yang bakal berlangsung dalam RMK-12.

Antaranya ialah projek pembinaan Kolej Tingkatan Enam dan penambahan bilik darjah di SMK Labuan yang melibatkan peruntukan sebanyak RM36 juta.

Di samping itu, Jabatan Pendidikan juga berusaha untuk membida projek kemudahan Kompleks Sukan di tapak seluas 59 ekar di Sungai Lada dalam RP4, RMK-12.

Di akhir ucapan, beliau mengucapkan terima kasih atas keprihatinan anggota masyarakat setiap peringkat dalam menyantuni murid-murid yang telah kehilangan ibubapa akibat pandemik Covid-19.

“Pihak sekolah akan berusaha bersungguh-sungguh bagi memastikan murid-murid SMK Mutiara mendapat peluang terbaik bukan hanya dalam bidang akademik malah di dalam bidang sukan” katanya lagi.

Timbalan Pengarah Sokongan Akademik Kolej Vokasional (KV), Encik Awang Alik bin Saidil turut berkongsi peluang-peluang pembelajaran dalam bidang kemahiran yang terdapat di Kolej Vokasional Labuan.

“Dari aspek kebolehpasaran graduan keluaran KV, setakat ini sekitar 80% pelajar terus memasuki pasaran kerja sejurus tamat pengajian, 15% menjadi usahawan dan selebihnya menyambung pengajian ke peringkat lebih tinggi” jelas beliau.

Sebanyak 3 “letter of intent” telah ditandatangani dalam majlis ini melibatkan JPN Labuan, Persatuan Bola Sepak Labuan(LAFA), SMK Mutiara, Jabatan Belia dan Sukan (JBS), Kolej Vokasional Labuan dan Areach Marketing & Supplies Sdn. Bhd.

Di akhir program, Jabatan Pendidikan W.P Labuan telah berbesar hati menyampaikan cenderahati kepada agensi-agensi terlibat sebagai tanda apresiasi atas kerjasama yang telah diberikan sepanjang tahun ini.

Berita Oleh : Sektor Perancangan

Penghargaan kepada pihak Media Labuan atas kerjasama dan sumbangan dalam mempromosikan Jabatan Pendidikan kepada masyarakat.
Letter of Intent” antara JPN Labuan dengan Persatuan Bola Sepak Labuan(LAFA)

Loading

image_pdfimage_print