Hari Radio Sedunia Bagi Tahun 2022

14 Februari 2022, LABUAN – “Radio dan Kepercayaan” merupakan tema Hari Radio Sedunia bagi tahun 2022 dimana hari tersebut disambut setiap tahun pada tanggal 13 Februari. Hari Radio ini disambut oleh penyiar radio diseluruh dunia dan tidak turut ketinggalan Ranchas’fm 107.5 Mhz juga turut bersiaran secara virtual langsung melalui platform Facebook. Sebagai radio rasmi SMK Rancha-Rancha , pada tahun ini sambutan Hari Radio Sedunia peringkat SMK Rancha-Rancha telah mengundang tetamu istimewa dari pelbagai latar belakang.

Dengan menampilkan ramai tetamu undangan dari Semenanjung Malaysia dan Wilayah Perekutuan Labuan, rancangan “Radio Merentas Zaman” edisi khas bersempena Hari Radio Sedunia buat tahun ini diterbitkan bagi berkongsi dan mendapatkan pendangan daripada generasi terdahulu dan anak muda berkenaan dengan penyiaran radio. Slot pertama “Frekuensi Nostalgia” membawakan perongsian yang menarik berkenaan dengan pengaplikasian teknologi radio pada zaman dahulu bersama dengan tetamu undangan iaitu Tn. Mazidi Rosli (Pegawai Bomba) dan Cik Zaharah Mat Jali (Mantan Pendidik).

Peredaran masa menjadikan komunikasi media khususnya radio semakin berkembang seperti apa yang dapat kita lihat seakrang ini penyiaran radio bukan hanya tertumpu kepada pancaran siaran radio, malah penyiaran radio sudah dapat diakses melalui internet.

“Secara jujurnya, saya masih lagi menyimpan radio yang menggunakan antena yang menjadi barangan antik di rumah saya dan kini saya hanya menggunakan telefon pintar sahaja untuk mendengar radio kerana lebih mudah untuk diakses dan mengikut peredaran zaman yang semakin maju ini yang mana kebanyakan benda didunia ini berada dihujung jari sahaja”. –menurut Tn. Mazidi Rosli ketika ditemu bual oleh penyampai DJ Raziq dalam slot yang pertama.

Selain dari memberikan hiburan kepada pendengar, penyiaran radio juga sangat berperanan bagi menyebarkan dan menyampaikan maklumat yang berguna dan sahih. Malah penyiaran radio ini sudah semakin berkembang dengan wujudnya stesen radio khusus seperti stesen radio pendidikan yang menyampaikan maklumat yang berguna kepada pendengar.

“Radio merupakan satu pendekatan yang baik, radio ini sangat berguna dan sangat efektif kerana kewujudan radio dari zaman dahulu lagi menjadi satu sumber bagi rakyat terutama yang mendengarnya. Jadi radio ini merupakan saluran baik bagi mendapatkan maklumat yang tepat dan sahih kerana radio ini disiarkan. Sebelum kandungan radio ini disiarkan, pastinya pihak penyiaran mendapatkan kepastian dan menapis maklumat yang berkaitan untuk memastikan samada ianya sahih ataupun tidak”. –ujar Mukmin Nusril yang merupakan Aktivis Masyarakat yang aktif di Selangor.

Turut tidak ketinggalan dua orang Pelajar SMK Rancha-Rancha yang turut serta dalam perkongsian sempena Hari Radio Sedunia tahun ini dalam slot kedua iaitu “Radio Era Kini” yang juga ditemu ramah oleh penyampai DJ Raziq dan DJ Nasrul di Ranchas’fm secara virtual. Pendekatan penyiaran radio kepada generasi muda perlu diterapkan lagi bagi memastikan penggunaan radio pada masa kini tidak ditelan zaman. Lebih banyak manfaat daripada mudarat apabila menjadikan radio sebagai platform penyiaran utama bagi seorang generasi baharu.

Tetamu untuk segmen Radio Era Kini

Pengetua Sekolah Menengah Rancha-Rancha iaitu Ustaz Wan Azman bin Wan Awang berasa gembira atas program yang dilaksanakan oleh Pusat Sumber DSDN. Beliau melihat program tersebut bukan sahaja berjaya dari segi perancangan, namun  apa yang lebih besar adalah kemenjadian pelajar dari aspek modal insan dengan penerapan nilai kerjasama, kemahiran komunikasi dan teknologi.

Pengetua SMK Rancha Rancha Ustaz Wan Azman bin Wan Awang

“Kami ingin melahirkan pelajar yang berjaya mengharungi cabaran era abad 21, dengan menekankan aspek kemenjadian pelajar bertaraf dunia. Pelajar abad 21 perlu mahir menguasai aspek teknologi dan kemahiran berkomunikasi ” ujar Cikgu Sapri Idris selaku pengurus Stesen Radio Ranchas’ FM. Setelah tergendala selama 2 tahun sejak pandemic covid 19 melanda seluruh dunia, tahun ini SMK Rancha-Rancha merancang program atas talian dengan penglibatan komuniti dan pelajar seluruh Malaysia. Kami ingin menjadi contoh terbaik di Malaysia untuk sekolah penggerak digital.

Guru Perpustakaan dan Media SMK Rancha Rancha, Cikgu Sapri Idris

Loading

image_pdfimage_print