SMK Labuan Anjur Ceramah Sempena Nuzul Al-Quran

Labuan, 21 April – SMK Labuan telah menganjurkan ceramah bertajuk Kemuliaan Al-Quran sempena sambutan Hari Nuzul Al-Quran pada Selasa lalu.

Program anjuran Panitia Pendidikan Islam sekolah berkenaan telah dilaksanakan secara dalam talian sepenuhnya.

Program yang bermula 8.00 pagi telah dimulai dengan sesi alunan bacaan Al-Quran yang diketuai oleh Adik Mohd Nabil Nuruddin bin Ramli.

Sejurus selepas itu, satu sesi ceramah bertajuk ‘Kemuliaan Al-Quran’ telah disampaikan oleh Al-Fadhil Ustaz Muhammad Uwais Qarni bin Abdul Wahab, Mudir Pusat Pengajian Tahfiz Ribat yang juga merupakan pendakwah bebas.

Dalam sesi ceramahnya, beliau menyentuh tentang tanggungjawab seorang muslim terhadap Al-Quran dengan berusaha untuk merapatkan diri dan mesra dengan mukjizat paling agung itu.

“Dengan amalan membaca sehelai selepas setiap waktu solat, kita akan mampu untuk khatam Al-Quran dalam masa 2 bulan”

“Al-Quran membawa pelbagai kemuliaan dan menjadi pemberi syafaat kepada pembacanya di akhirat kelak” jelas beliau lagi.

Ustaz Muhammad Uwais Qarni bin Abdul Wahab, Mudir Pusat Pengajian Tahfiz Ribat

Menurut Penyelaras program, Ustazah Jamaliah binti Mohd Said yang juga Ketua Panitia Pendidikan Islam, program ini telah dihadiri oleh seramai 123 peserta yang terdiri daripada guru, murid dan ibubapa.

“Pihak urusetia mengucapkan terima kasih kepada semua yang telah hadir secara dalam talian ke program tersebut dan berharap agar mendapat manfaat daripada sesi ceramah berkenaan” kata beliau lagi.

Majlis telah diakhiri dengan ucapan penutupan oleh Pengetua sekolah, Encik Mohd Nizam bin Yasim.

Beliau turut mengucapkan tahniah kepada penganjur dan berharap program sebegini dapat diteruskan untuk memupuk nilai murni berteraskan Islam dalam kalangan murid-murid SMK Labuan.

Berita Oleh : SMK Labuan

Pengetua SMK Labuan, Encik Mohd Nizam bin Yasim

Loading

image_pdfimage_print