APC 2021 : 10 Orang Warga SMK Labuan Terima Anugerah

Encik Mohd Nizam bersama penerima APC 2021 SMK Labuan

Labuan, 3 Okt 2022 – Seramai 9 guru dan seorang Pegawai Khidmat Pelaksana (PKP) SMK Labuan menerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) bagi tahun perkhidmatan 2021 pada Jumaat lalu. Mereka adalah sebahagian daripada 119 penerima APC pada tahun ini.

Majlis yang dianjurkan oleh Jabatan Pendidikan W.P Labuan telah diadakan di salah sebuah pusat rekreasi di Sungai Pagar.

Kira-kira 200 telah hadir dalam majlis tersebut terdiri daripada penerima APC , pegawai-pegawai jabatan pendidikan, para pengetua dan guru besar serta pihak media.

Puan Hajjah Salmah binti Jopri, Pengarah Bahagian Pendidikan Khas, KPM telah hadir merasmikan majlis tersebut.

Dalam ucapannya, Puan Hajjah Salmah menyeru agar semua penerima APC meneruskan momentum kecemerlangan dan berlumba-lumba membentuk budaya kerja cemerlang.

Penekanan perubahan mestilah kepada “character building” iaitu melalui penambahan ilmu pengetahuan, meningkatkan kemahiran dan mengamalkan nilai-nilai murni.

“Jika kita merancang untuk setahun maka semailah padi, jika kita merancang untuk sedekad maka tanamlah pokok dan jika kita merancang untuk seumur hidup, maka didiklah manusia. ” tegas beliau lagi yang mewakili Ketua Pengarah Pendidikan Malaysia, Dato’ Haji Pkharuddin bin Ghazali.

Sembilan guru SMK Labuan yang menerima APC 2021 ialah Puan Noritah binti Madina, Puan Rohainah binti Baniamin, Encik Hamka bin Daud dan Nor Hidayah binti Muhamad.

Selain itu, Puan Noorul Syarhida binti Nurul Hadi, Encik Zukifli bin Ismail, Encik Ariff Amir bin Muhamad dan Norazimah bin Mohd Hirin turut terpilih.

Manakala 2 lagi ialah Puan Nur Hidayah binti Muhamad dan Encik Anuar bin Talip.

Salah seorang penerima, Puan Noritah menyifatkan anugerah ini sebagai satu pengiktirafan dan pembakar semangat baginya untuk terus menyumbang khidmat bakti cemerlang pada masa-masa akan datang.

Pengetua SMK Labuan, Encik Mohd Nizam bin Yasim turut hadir meraikan kejayaan guru-guru SMK Labuan memperoleh APC pada tahun 2021. Beliau mengucapkan tahniah atas kejayaan mereka dan berharap mereka terus cemerlang menggalas amanah, memikul tanggungjawab bersama-sama meletakkan SMK Labuan sebaris dengan sekolah-sekolah yang lain yang hebat.

Turut hadir ialah Pengarah Pendidikan W.P Labuan, Encik Yusup bin Haji Mohamad, Timbalan Pengarah Sektor Pembelajaran, Encik Yahya bin Ahmad Puteh dan Timbalan Pengarah Sektor Pengurusan Sekolah, Puan Maimoon binti Haji Matnoh.

Berita Oleh : SMK Labuan

Loading

image_pdfimage_print