Program Bacaan Yasin dan Solat Hajat Perdana Bagi Persediaan Kepada Calon SPM 2022

Labuan, 28 Januari – Panitia Pendidikan Islam SMK Taman Perumahan Bedaun (SMKTPB) berjaya menganjurkan Program Bacaan Yasin dan Solat Hajat Perdana bagi calon SPM 2022 khususnya pelajar beragama Islam pada 28 Januari 2023.

Program ini dilaksanakan bertempat di Masjid Nurul Iman, Kampung Sungai Bedaun.

Program ini dianjurkan bertujuan untuk memupuk sifat rendah diri dan kebergantungan hanya kepada Allah. Selain itu, memberi kesedaran kepada pelajar bahawa solat sunat dapat memberikan ketenangan pada diri. 

Program dimulai dengan bacaan Yasin yang dipimpin oleh Ustaz Nik Fazli bin Nik Abdul Razak selaku ketua penyelaras program. Seterusnya, solat hajat diketuai oleh Ustaz Sahrum bin Samlan.

Bacaan Yasin yang dipimpin oleh Ustaz Nik Muhammad Fazli bin Nik Abdul Razak

Seramai 34 calon pelajar SPM 2022 turut hadir bersama ibu bapa bagi menjayakan program ini, disertai juga seramai 24 guru-guru muslim SMKTPB.

Turut hadir Encik Yusup bin Haji Mohamad, Pengarah Pendidikan Wilayah Persekutuan Labuan, Puan Norazita binti Md Nor @ Shamsuri, Pengetua SMKTPB, Ustaz Mohd Fadzli bin Syeikh Abdul Rahim, Penolong Pengarah SPI JPWPL, Encik Minggu bin Hj Matnoh, Pengerusi Masjid Nurul Iman Kampung Sungai Bedaun serta Encik Heidar Hussein bin Md Rashid, YDP PIBG SMKTPB.

Selesai solat hajat, program diteruskan dengan ucapan dari pengetua SMKTPB. Puan Norazita mengharapkan pelajar tingkatan 5 yang akan menghadapi peperiksaan SPM ini membuat persediaan yang sebaiknya dengan memperbanyakkan latihan berkaitan soalan yang tidak difahami.  Beliau turut mendoakan agar semua calon SPM 2022 memperoleh kejayaan yang cemerlang.

“Saya berharap pelajar dapat melaksanakan serta mengamalkan solat-solat sunat seperti dhuha, hajat dan sentiasa berdoa memohon pertunjuk daripada-Nya dalam apa jua keadaan” katanya.

Manakala, Encik Yusup bin Haji Mohamad juga turut mengingatkan kepada calon untuk melakukan yang terbaik dalam SPM kerana sijil ini merupakan penentu kepada masa hadapan dan  memberi keyakinan kepada pelajar untuk terus berusaha mencapai kejayaan dengan bersungguh-sungguh.

“Dalam saat menghadapi peperiksaan, anak-anak murid perlulah sentiasa menjaga kesihatan, kuatkan emosi dan rohani serta kerap membuat latihan ulangkaji”. Encik Yusup bin Haji Mohamad

Program diakhiri dengan penyampaian sijil dan sumbangan kepada pengerusi Masjid Nurul Iman, Kampung Sungai Bedaun.

Encik Yusuf bin Haji Mohamad (dua kiri) diiringi Puan Norazita binti Md Nor @ Shamsuri menyampaikan sumbangan kepada Pengerusi Masjid Nurul Iman Kampung Sungai Bedaun

Berita Oleh : SMK Taman Perumahan Bedaun

Loading

image_pdfimage_print