SSN SMK Mutiara Berjaya Anjurkan Majlis Bacaan Yasin dan Solat Hajat Perdana Untuk Calon SPM 2022

Labuan: SSN Sekolah Menengah Kebangsaan Mutiara telah mengambil inisiatif suntikan motivasi dengan mengadakan Majlis Solat Hajat dan bacaan Yasin serta bacaan doa untuk memohon hadrat Allah SWT agar memperkenankan segala usaha selama ni dan seterusnya mengurniakan kejayaan yang cemerlang kepada semua calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2022 SSN SMK Mutiara di Masjid Nurul Iman, Kampung Sungai Bedaun yang akan  menduduki ujian bertulis bermula bulan Februari 2023 ini.

Majlis Bacaan Yasin ,Tahlil ,Doa dan Solat Hajat anjuran Panitia Pendidikan Islam dan Panitia Bahasa Arab SSN SMK Mutiara telah diadakan pada 26 Januari 2023  lalu yang turut disertai oleh Yang Ybhg. En. Yusop bin Haji Mohamad   , Pengarah Jabatan Pendidikan WP Labuan, En. Yahya bin Ahmad Puteh, Timbalan Pengarah, Sektor Pembelajaran, Jabatan Pendidikan WP Labuan, En. Ag.  Rozlan bin Manan, Pengetua SSN SMK Mutiara, En. Mohd Rashidi Awang Jaman, Yang Dipertua PIBG SSN SMK Mutiara,Tuan Haji Minggu bin Haji Mat Noh, Pengerusi Masjid Nurul Iman, Kampung Sungai Bedaun, Al-Fadhil Ustaz Anuar bin Mat Saad, Ketua Imam Masjid Nurul Iman, Kampung Sungai Bedaun, para  ibu bapa dan guru serta murid-murid  Tingkatan Lima  SSN SMK Mutiara. Turut menghadiri majlis ini adalah jemaah masjid daripada komuniti penduduk di sekitar Kampung Sungai Bedaun sebagai tanda sokongan moral terhadap usaha murni pihak sekolah.

YBhg. Encik Yusop bin Haji Mohamad , Pengarah Jabatan Pendidikan WP Labuan mengharapkan ibu bapa sentiasa menyuntik semangat kepada anak -anak dan mendoakan mereka agar dapat mencipta kejayaan dalam akademik. ‘”Usaha daripada murid itu sendiri amatlah penting kerana tiada jalan pintas untuk mencapai sebuah kejayaan dalam hidup ini,” Ujar beliau semasa menyampaikan amanat dalam majlis ini.

Program yang telah dijalankan ini mendapat sambutan yang baik oleh guru-guru dan murid-murid. Kerjasama yang ditunjukkan oleh ibubapa dan guru-guru untuk menjayakan program ini juga amat memberangsangkan. Besarlah harapan agar program yang dijalankan ini dapat memberi impak dan manfaat yang berguna kepada semua murid dalam menghadapi kehidupan yang penuh cabaran ini.

En. Ag.  Rozlan bin Manan, Pengetua SSN SMK Mutiara berkata bahawa jumlah calon SPM bagi SSN SMK Mutiara pada tahun ini adalah seramai 125 orang yang telah berdaftar.Beliau  berharap agar calon SPM 2022 ini  sentiasa mempunyai daya saing yang positif sesama rakan mereka untuk mencapai kejayaan. “Adalah diharapkan semua urusan calon SPM 2022 ini dipermudahkan dan diberikan kesihatan yang berpanjangan oleh Allah dan sentiasa bersemangat. Program ini sangat penting memberi kesedaran dan pedoman kepada para murid betapa perlunya memohon kepada Allah S.W.T selain usaha kita sendiri, “, kata beliau dalam menyuntik semangat serta harapan kepada semua murid yang telah hadir.

Bacaan Yassin sempena program ini telah dipimpin oleh Ustaz Haji Sahrum bin Samlan, imam Masjid Nurul Iman, Kampung Sungai Bedaun,manakala Solat Hajat pula dipimpin oleh Ustaz Haji Zainal Bin Abdul Wahab, Guru Bahasa Arab SSN SMK Mutiara . Majlis diakhiri dengan jamuan yang telah disediakan oleh pihak penganjur program iaitu pihak Panitia Pendidikan Islam dan Panitia Bahasa Arab SSN SMK Mutara.

Duduk dari kiri: AlFadhil Ustaz Haji Sahrum Samlan memimpin bacaan Yasin ,Tahlil dan Doa Tahlil  bersama-sama YDP PIBG SSN SMK Mutiara , En. Mohd Rashidi Awang Jaman, Yang Dipertua PIBG SSN SMK Mutiara Sesi 2022-2024
Duduk dari kiri: Encik Hisham bin Abdul Aziz,PK Pentadbiran SSN SMK Mutiara, En. Yahya Ahmad Puteh, Timbalan Pengarah, Sektor Pembelajaran, Jabatan Pendidikan WP Labuan dan Ustaz Zainal Abdul Wahab, Penyelaras Program Solat Hajat Perdana Calon SPM SSN SMK Mutiara 2022. 
Ybhg. En Yusop bin Haji Mohamad   , Pengarah Jabatan Pendidikan WP Labuan sedang menyampaikan amanat kepada calon SPM 2022 anak-anak  murid SSN SMK Mutiara.
En. Ag.  Rozlan bin Manan, Pengetua SSN SMK Mutiara sedang menyampaikan ucapan aluan kepada semua hadirin yang hadir.
Bergambar kenangan warga SSN SMK Mutiara bersama-sama Ybhg En. Yusop bin Haji Mohamad, Pengarah Jabatan Pendidikan WP Labuan dan para pegawai Jabatan Pendidikan WP Labuan (JPWPL) serta jemaah Masjid Nurul Iman, Kampung Sungai Bedaun.
Duduk dari kiri:Ustaz Haji Zainal Abdul Wahab, Penyelaras Program Solat Hajat Perdana SSN SMK Mutiara 2023, En. Yahya bin Ahmad Puteh, Timbalan Pengarah, Sektor Pembelajaran, Jabatan Pendidikan WP Labuan,Ybhg.  En. Yusop bin Haji Mohamad, Pengarah Jabatan Pendidikan WP Labuan, En. Ag.  Rozlan bin Manan, Pengetua SSN SMK Mutiara, En. Mohd Rashidi Awang Jaman, Yang Dipertua PIBG SSN SMK Mutiara,Tuan Haji Minggu bin Haji Mat Noh dan En. Mohd Rashidi Awang Jaman, Yang Dipertua PIBG SSN SMK Mutiara.
Turut bersama-sama Ahli Jawatankuasa Kerja Program Solat Hajat Perdana Calon SPM 2022 SSN SMK Mutiara

Loading

image_pdfimage_print