SMK Labuan Johan Bahas Bahasa Inggeris peringkat Wilayah Persekutuan Labuan 2023.

SMK Labuan telah dinobatkan sebagai Johan dalam Pertandingan Bahas Bahasa Inggeris peringkat Wilayah Persekutuan Labuan bagi tahun 2023.

Pertandingan selama 3 hari bermula 22 hingga 25 mei lalu telah menarik penyertaan sebanyak 8 buah sekolah menengah iaitu SMk Pantai, SMK Lajau, SM St Anne dan SM St Anthony.

Selain itu, SMK Mutiara, SMK Rancha-rancha, SMK Labuan dan SMK Perumahan Berdaun turut menyertai pertandingan tersebut.

Menurut ketua Panitia Bahasa Inggeris dan selaku setiausaha pengelola iaitu Puan Nasthashia binti Masiri  , Pertandingan Bahas tahun ini dikelolakan oleh SMK Labuan melibatkan 23 orang juri yang telah dilantik oleh pihak penganjur iaitu Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Labuan.

Pertandingan pusingan akhir telah berlangsung di dewan Mutiara SMK Labuan yang melibatkan pembahas daripada SMK Labuan dan SM St Anne.

Pasukan SMK Labuan yang dibimbing oleh guru-guru Bahasa Inggeris SMK Labuan telah dianggotai oleh Nicole Grace Wong (Tingkatan 4), Wong Yan Yee (Tingkatan 4), Hana Syazana binti Hamsah (Tingkatan 3), Adam Danial Montallana (Tingkatan 3) dan Harleen Kaur a/p Sukvinderjeet Singh (Tingkatan 1).

Hadiah-hadiah kemenangan telah disampaikan oleh Tuan Haji Minggu bin Haji Amat iaitu Ketua Penolong Pengarah, Unit Hal Ehwal Murid, Sektor Pembangunan Murid Wilayah Persekutuan Labuan.

Terdahulu dalam ucapannya, Haji Minggu mengharapkan agar pertandingan ini dapat mencungkil bakat dalam kalangan murid sekolah terutamanya kebolehan untuk mengemukakan hujah-hujah berkualiti berkaitan sesuatu tajuk.

Ucapan perasmian penutupan oleh Ketua Penolong Pengarah, Encik Haji Minggu bin Haji Amat

“Latihan yang berterusan, semangat berpasukan dan motivasi yang diberikan oleh guru-guru pembimbing dan ibubapa menjadi pemangkin kejayaan bagi SMK Labuan” kata adik Hana Syazana yang juga terpilih sebagai Pembahas Terbaik.

Pembahas terbaik Hana Syazana

Turut hadir dalam Majlis penutupan Pertandingan ini ialah Encik Kitli bin Beka iaitu Penolong Kanan Pentadbiran yang mewakili Pengetua SMK Labuan iaitu Encik Nizam bin Yasim , Pengetua SM St Anne iaitu Puan Anita Abah dan guru-guru pengiring.

Berita Oleh : SMK Labuan

Ahli jawatankuasa Pertandingan Bahas Bahasa Inggeris

Loading

image_pdfimage_print