IMPAK 3.0 MENJALIN KEBERSAMAAN IBU BAPA CALON SPM 2023 SMK PANTAI.

Majlis Inisiatif Menuju Puncak Kejayaan (IMPAK) 3.0 telah diadakan pada 9 Disember 2023 di Dewan
SMK Pantai, dihadiri oleh seramai 159 calon SPM 2023 SMK Pantai bersama ibu bapa masing-masing.
Antara objektif majlis IMPAK 3.0 diadakan ialah supaya :
1. Ibu bapa mengetahui prestasi terkini akademik anak masing-masing
2. Ibu bapa lebih jelas tentang peranan sokongan kepada anak-anak menjelang SPM 2023
3. Ibu bapa dan guru bersama-sama berusaha membantu peningkatan prestasi murid-murid hingga tarikh peperiksaan bertulis SPM
4. Murid-murid dan ibu bapa mempunyai pertanggungjawaban yang sama dalam menghadapi SPM
5. Murid, ibu bapa dan guru sepakat dan bersungguh-sungguh mencapai matlamat SPM 2023 iaitu 100% layak mendapat sijil dan Gred Purata Sekolah (GPS) 4.40, sekurang-kurangnya 8 orang mendapat semua A. Dalam majlis berkenaan, Pengetua SMK Pantai Encik Ismail Abdullah telah membentangkan pencapaian murid-murid tingkatan 5 dalam Peperiksaan Percubaan SPM 2023 termasuk matlamat yang diletakkan kepada setiap murid untuk dicapai semasa SPM sebenar.

Pengetua juga membentangkan intervensi dan strategi pihak sekolah untuk memastikan semua calon SPM mencapai kejayaan mengikut keupayaan masing-masing tanpa mengira murid tersebut adalah murid lemah, sederhana atau cemerlang. Pengisian lain dalam majlis berkenaan ialah Warkah Untuk Ibu Bapa iaitu murid-murid menulis warkah yang menyatakan perasaan masing-masing dan diserahkan kepada ibu bapa untuk dibaca. Ikrar Murid juga diadakan untuk menyatakan aku janji murid-murid di hadapan ibu bapa dan guru untuk berusaha mencapai kejayaan dalam SPM.

Di akhir majlis, Ikrar Ibu Bapa juga diadakan untuk menyatakan janji dan usaha pihak ibu bapa memastikan anak masing-masing bersedia menghadapi SPM serta menyokong segala usaha pihak sekolah untuk melaksanakan inisiatif-inisiatif saat akhir membantu calon-calon SPM 2023 SMK Pantai. Bacaan Ikrar Ibu Bapa diketuai oleh Puan Noraini binti Samsu, Penolong Pendaftar Kanan UMSKAL iaitu ibu kepada Nur Waheeda binti Mohd Rizal, murid Tingkatan 5 Principled SMK Pantai.

 

Loading

image_pdfimage_print