Program RIMUP diperkasa, Perpaduan Madani terserlah

 

LABUAN –  Sambutan Perayaan Krismas dan Tahun Baharu Cina telah disambut dengan meriah oleh seluruh warga sekolah di Dewan Muhibah, SM St.Anne baru-baru ini.

Pengetua SM St.Anne, Mary Anita Abah dalam ucapannya mengucapkan rasa syukur kerana walaupun dalam kesibukan guru-guru membuat persediaan untuk murid-murid yang bakal menduduki peperiksaan SPM pada Isnin nanti namun masih sanggup bertungkus lumus menjayakan majlis sebegini dengan jayanya. Selain itu, katanya semangat perpaduan dan semangat hidup bermasyarakat ini antara elemen yang perlu diberikan tumpuan bagi mengelakkan wujudnya isu polarisasi perkauman antara murid di sekolah. Sebaliknya, sejak alam persekolahan inilah murid-murid dibiasakan untuk menjiwai kemanisan hidup bermasyarakat dengan mengakui, menghargai dan meraikan keragaman budaya dan agama selaras dengan konsep Perpaduan Madani.

 

Majlis sambutan ini telah dirasmikan oleh YDP PIBG SM St.Anne, Bonis Samid. Dalam ucapannya, beliau berkata amalan menyambut perayaan bersama-sama ini salah satu mekanisme yang dilakukan oleh pihak sekolah dalam memperkasakan program Rancangan Integrasi Murid untuk Perpaduan (RIMUP). Kemeriahan sambutan perayaan ini turut sama dirasai oleh beberapa orang tetamu jemputan antaranya ibu bapa, AJK PIBG, ahli Lembaga Sekolah, Paroki Gereja Sacrament WP Labuan, Rev.FR.Thomas Madanan, Guru Besar SKK St.Anne, Cecilia Chua, Guru Besar Tadika St.Anne, SR Julie Bating dan Pegawai Perhubungan Sekolah, ASP Dorarin Guanoi.

Dalam ucapan perasmian itu juga Bonis Samid telah menyatakan bahawa secara peribadi beliau sangat menyokong amalan menyambut perayaan bersama-sama ini. Menurutnya, galakan menyambut perayaan bersama-sama ini sememangnya patut diterapkan sejak di bangku sekolah lagi. Katanya lagi, guru dan murid sama-sama dapat melihat sendiri perbezaan kepelbagaian budaya yang akhirnya melengkapkan diri mereka menjadi warganegara Malaysia yang bertuah. Oleh itu, sewajarnya hasrat KPM untuk memperkasa program Rancangan Integrasi Murid untuk Perpaduan (RIMUP) di semua sekolah perlu disokong dan dijayakan bersama-sama.

            Pelbagai pengisian dimuatkan dalam majlis sambutan ini antaranya persembahan tarian singa, pertandingan “Miss Chinese”, pemberian ang pao dan limau mandarin, cabutan bertuah, persembahan biola, nyanyian, dan tarian kipas.

 

Mary Anita Abah, Pengetua SM St.Anne menyampaikan ucapan alu-aluan

Bonis Samid, YDP PIBG selaku perasmi majlis Sambutan Hari Krismas dan Tahun Baharu Cina

Dari kanan Aydah Patarusi, Penolong Kanan Pentadbiran, Mary Anita Abah, Cecilia Chua, Guru Besar SKK St.Anne bersama-sama dengan murid Sek Men St.Anne

Rev.FR.Thomas Madanan empat kiri, Mary Anita Abah tiga kiri bersama-sama dengan ibu bapa murid yang menyumbangkan persembahan tarian singa

ASP Dorarin Guanoi, kanan, bersama-sama dalam menyempurnakan gimik perasmian

Lovely Hossana membuat persembahan biola

Pertandingan “Miss Chinese” yang melibatkan semua kelas Tingkatan 1 hingga 4

Pertandingan “Miss Chinese” yang melibatkan semua kelas Tingkatan 1 hingga 4

Loading

image_pdfimage_print