SAMBUTAN HARI BUMI, MAJLIS PELANCARAN BULAN ALAM SEKITAR DAN EKSA PERINGKAT SEKOLAH MENENGAH ST. ANNE TAHUN 2024

LABUAN – Hari Bumi merupakan acara tahunan yang disambut oleh seluruh dunia pada setiap 22 April sejak tahun 1970 lagi. Begitu juga dengan warga SM St. Anne, WP Labuan yang tidak ketinggalan menyambut Hari Bumi Ini.

Memeriahkan lagi Sambutan Hari Bumi ini, turut dilaksanakan Majlis Pelancaran Bulan Alam Sekitar dan Program EKSA yang juga dihadiri bersama-sama sekumpulan murid dari SKK St. Anne dan SM St. Anthony di Dataran Muhibah SM St. Anne.

Pengetua SM St. Anne, Puan Mary Anita Abah dalam ucapannya menyatakan bahawa pihak sekolah dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran terhadap kepentingan menjaga, memelihara, dan memulihara alam sekitar. Oleh itu, pihak sekolah sentiasa memberi sokongan padu kepada program-program yang berkaitan dengan alam sekitar.

Pada akhir ucapannya, Puan Mary Anita Abah juga menyeru seluruh warga SM St. Anne dan murid-murid di sekitarnya untuk sama-sama berganding bahu dan bergabung tenaga untuk memikul amanah dalam menjaga dan memelihara alam sekitar.

Sambutan dan majlis pelancaran ini telah dirasmikan oleh Pegawai Kawalan Alam Sekitar, Puan Nurul Asikin Mohd Yusof.

Dalam ucapannya, beliau menyatakan bahawa tema Hari Bumi pada tahun ini iaitu Planet VS Plastik memfokuskan kepada kempen menyeru kesedaran meluas tentang risiko kesihatan plastik. Matlamat utama kempen ini adalah untuk mengurangkan 60 peratus daripada semua pengeluaran plastik menjelang tahun 2040.

Sambutan Hari Bumi, Majlis Pelancaran Bulan Alam Sekitar dan EKSA ini turut dihadiri oleh Guru Besar SKK St. Anne, Puan Cecilia Chua Lai Eng.

Selain itu, ceramah khas tentang perubahan iklim juga telah disampaikan oleh wakil Jabatan Alam Sekitar, Puan Nurhidayah Bulyana. Bukan itu sahaja, pameran khas daripada Jabatan Alam Sekitar turut diadakan sebagai salah satu medium pendedahan dan kesedaran berkaitan kepentingan alam sekitar.

Berita oleh : SM St Anne, WP Labuan

This image has an empty alt attribute; its file name is 2-1024x768.png
Guru Besar SKK St. Anne Puan Cecilia Chua Lai Eng (empat kiri), Pegawai Kawalan Alam Sekitar, Puan Nurul Asikin Mohd Yusof (lima kiri) turut bersama-sama dalam Majlis Pelancaran EKSA SM St. Anne.
This image has an empty alt attribute; its file name is 3-edited-1.png
KIRI, Guru Besar SKK St. Anne Puan Cecilia Chua Lai Eng bersama-sama dalam sesi bacaan ikrar alam sekitar

Loading

image_pdfimage_print