Program Korban Madani Erat Kerjasama Warga JPWPL

Labuan, 18 Jun 2024 (Selasa), seekor lembu sumbangan Yayasan Didik Negara telah disembelih dalam Program Korban Madani Peringkat Jabatan Pendidikan WP Labuan Tahun 2024 di Pusat Ko kurikulum Negeri, Ganggarak..

Program bermula seawal jam 7.00 pagi telah dimulai dengan tazkirah ringkas berkaitan tatacara dan hikmah korban yang dikaitkan dengan hadis 40 Imam Nawawi. Tazkirah disampaikan oleh ustaz Ibrahim bin Mat daripada SJKC Chung Hwa.

Pihak berkuasa Jabatan Veteriner W.P. Labuan turut melakukan pemantauan aktiviti penyembelihan agar SOP yang ditetapkan sentiasa dipatuhi. Selain daripada itu pelaksanaan ibadah korbah telah mendapat permit kebenaran agar memastikan haiwan sembelihan berada dalam keadaan baik dan terkawal daripada sebarang penyakit.

Aktiviti gotong-royong korban meliputi proses melapah, menimbang, membungkus dan mengagih daging telah dibantu oleh staf jabatan Pendidikan seramai 60 orang.

Seramai 30 orang murid daripada SK Tanjung Aru dan SK Lubuk Temiang bersama ibu bapa dari kalangan asnaf hadir menerima daging korban. Kakitangan pembersihan dari sekolah berhampiran turut berpeluang menerima sumbangan daging korban.

Penyampaian daging korban telah disempurnakan oleh Timbalan Pengarah Pendidikan Sektor Pembangunan Murid Awg Martin Datuk Hj Abdul Rahman. Turut hadir Timbalan Pengarah Pendidikan Sektor Perancangan Noraini Hj Sabudin , Timbalan Pengarah Pendidikan Sektor Pengurusan Sekolah Sawal Hj Salleh dan pegawai-pegawai jabatan.

 

Loading

image_pdfimage_print