Bengkel Didik Hibur Sains (Sioknya Belajar Sains, Barulah Osem)

LABUAN, 29 Julai – Sekolah Kluster Kecemerlangan Sekolah Kebangsaan St Anne dengan kerjasama Jabatan Pendidikan WP Labuan telah mengadakan Bengkel Didik Hibur Sains (Sioknya Belajar Sains, Barulah Osem).

Program ini adalah bertujuan untuk meningkatkan minat dan motivasi murid tahap dua dalam mata pelajaran Sains. Selain itu, program ini juga bertujuan untuk melahirkan para murid yang kreatif dan inovatif.

Bagi mata pelajaran Sains umumnya, program ini dapat meningkatkan pencapaian akademik dan target yang telah ditetapkan.

Penceramah jemputan bengkel Didik Hibur tersebut ialah Puan Sharifah Noraziah binti Syed Ali. Beliau merupakan penceramah UPSR peringkat kebangsaan dan Didik Berita Harian.

Turut serta membuat perkongsian dalam bengkel ini ialah Encik Ameer Firdaus bin Onn dari SK Lenjang, Lipis Pahang, yang merupakan Ikon Guru Kebangsaan dengan tajuk ‘Motivasi Murid dan Perkongsian Buku JOM BIJAK SAINS’.

Penyertaan seramai 165 orang murid daripada 18 buah sekolah rendah di Labuan termasuk Labuan International School dan murid dari Sabah dan Sarawak.

Program ini  telah dirasmikan oleh Puan Norismah bt Hj Ab Moin, Ketua Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Labuan.

Pada majlis ini juga Pengarah Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Labuan, Tuan Raisin bin Saidin sempat meluangkan masa melihat perjalanan program bengkel Didik Hibur serta bergambar bersama para peserta bengkel.

image_pdfimage_print

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.