Penantian 11 Tahun Berakhir Bagi Sekolah Kebangsaan Pekan Satu

Labuan 31 Mac- SK Pekan Satu (SKPS)  mencipta sejarah tersendiri apabila menjulang JUARA KESELURUHAN Kejohanan Olahraga Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Wilayah Persekutuan Labuan (MSSWPL) kategori sekolah rendah . SKPS pernah menjuarai kategori yang sama pada tahun 2016 dan berjaya merangkul kejayaan semula selepas 11 tahun .

Dalam kejohanan yang berlangsung dari 28 Mac hingga 31 Mac 2018 SK Pekan Satu (SKPS) memperoleh 3 pingat Emas , 1 pingat Perak dan 1 Gangsa .

Kemenangan pingat Emas dimenangi oleh adik Elvinsivis  dalam acara lompat jauh kategori lelaki 12 tahun, acara 4 x 100 m dan 4  x 200 m kategori lelaki 12 tahun dimenangi oleh adik Mohd Wafiy ,Zulfaqif , Elvinsius dan Mohd Fadley . Seterusnya , pingat Perak dimenangi oleh adik Zulfaqif dalam acara 200 m kategori lelaki 12 tahun . Manakala , kemenangan pingat Gangsa dirangkul oleh adik Mohd Wafiy dalam acara lompat berpagar 80m kategori lelaki 12 tahun . Paling membanggakan adalah adik Elvinsius berjaya membawa nama Sekolah Kebangsaan Pekan 1 dengan menjadi wakil Wilayah Persekutuan Labuan ke Kejohanan Olahraga Majlis Sukan Sekolah-Sekolah di Selangor .

Latihan insentif telah dijalankan sejak tahun 2016 oleh jurulatih SKPS iaitu Puan Aldiana Aling , En Zainal Anuwar, Puan Dayana Issu , En Mohd Faisal Haji Mohd Main , En Mohd Sairizam , En Mohd Sayuti , En Mohd Syukri , En Mohd Helmi dan diterajui oleh penolong kanan ko-kurikulum SKPS iaitu Puan Zailiana Zainol .

Kejayaan SKPS dalam Kejohanan Olahraga Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Wilayah Persekutuan Labuan  (MSSWPL) telah menyemarakan lagi semangat kesukanan warga SKPS dan standing dengan motto sukan SKPS iaitu ‘DARE TO WIN’. Dengan kemenangan ini , SK Pekan Satu beriktizam untuk mengekalkan gelaran juara dan akan terus bersaing dalam kejohanan-kejohanan yang bakal berlansung di masa hadapan .

image_pdfimage_print