Bengkel ADD BH bantu proses PDP. Guru di Labuan manfaatkan pendedahan format terkini UPSR

Panjangkan masa serta dianjurkan dua kali setahun. Demikian harapan warga pendidik dari pulau bebas cukai ini yang menyertai Bengkel Akhbar Dalam Darjah (ADD) 2017 anjuran akhbar BH dengan kerjasama Pasukan Guru Bahasa Melayu Sekolah Rendah Wilayah Persekutuan Labuan dan Jabatan Pendidikan Labuan, di sini, kelmarin.

Seramai 120 peserta terdiri daripada guru Bahasa Melayu dan Matematik di wilayah ini menyertai bengkel berkenaan yang dikendalikan penceramah berpengalaman merangkap penulis sisipan Didik BH.

Guru Bahasa Melayu Sekolah Kluster Kecemerlangan Rancharancha, Rositah Abd Rahman, berkata beliau sanggup mengikuti bengkel itu di Kota Kinabalu pada tahun lalu kerana pengisian diberikan penceramah mampu diaplikasikan kepada murid.

Katanya, apabila mengetahui bengkel berkenaan akan diadakan di wilayah ini, beliau tidak melepaskan peluang untuk menyertainya sekali lagi.

Beberapa guru lain yang ditemui juga sependapat, bengkel itu terbukti memberi ilmu tambahan dalam aspek pengajaran dan pembelajaran (PDP).

Guru Matematik Sekolah Kebangsaan (SK) Pekan Satu, Zainol Anuar, berpendapat bengkel itu memberi input mengenai format baharu bagi subjek berkenaan daripada penceramah berpengalaman.

“Pengkongsian mengenai cara pemarkahan boleh digunapakai oleh guru untuk diajar kepada murid,” katanya yang berharap masa penganjuran bengkel dapat dipanjangkan bagi membolehkan guru mendapat lebih banyak input dan ilmu tambahan membabitkan subjek yang diajar.

Penyelaras Program Cikgu Hasnan Saad.

Dipetik dari Media Berita Harian : 25 Januari 2017

Loading

image_pdfimage_print

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.