Latihan Kebakaran Tingkat Kesedaran Warga SKK SK St Anne

Guru memastikan semua murid berada dan berkumpul di kawasan perhimpunan yang telah ditetapkan

Pada hari Rabu, 20 Februari 2019, Jawatankuasa Keselamatan SKK Sekolah Kebangsaan St Anne dan Sekolah Menengah St. Anne dengan kerjasama Jabatan Bomba Wilayah Persekutuan Labuan telah mengadakan Latihan Kebakaran (Fire Drill) Bilangan 1 bagi tahun 2019.

Aktiviti yang dilaksanakan dua kali setahun ini bertujuan untuk memberikan kesedaran kepada warga sekolah tentang tindakan awal yang perlu di ambil apabila berlaku kecemasan atau kebakaran.

Latihan kebakaran ini telah dirancang dan diadakan tanpa pengetahuan murid supaya mereka dapat merasai sendiri pengalaman berada dalam situasi kecemasan.

Diketuai oleh Tuan Kamarudin Sogon, Penolong Kanan Penguasa Bomba sebagai Ketua Cawangan Program Kesedaran Awam, Jabatan Bomba & Penyelamat Wilayah Persekutuan Labuan bersama 2 orang pegawai   dan 8 orang anggota bomba berserta satu jentera telah terlibat di dalam menjayakan latihan kebakaran pada kali ini.

Program ini diakhiri dengan ulasan pihak bomba terhadap perancangan dan tindakan pihak sekolah di dalam menghadapi situasi kecemasan yang tidak diduga.

Pihak Jabatan Bomba dan Penyelamat WP Labuan mengucapkan tahniah kepada pihak sekolah kerana dapat membuat pergerakan keluar semua warga sekolah ke tempat berkumpul di bawah masa 3 minit.

Apabila warga sekolah mendengar loceng kecemasan dibunyikan tanpa henti, semua warga sekolah perlu serta merta berhenti membuat kerja.

Murid perlu mendengar arahan guru yang berada dalam kelas pada waktu tersebut dan keluar dari kelas dengan teratur menuju ke kawasan perhimpunan dalam keadaan yang senyap pada kadar yang segera.

Guru memastikan murid menuju ke kawasan perhimpunan dengan teratur

Guru kelas perlu memastikan semua murid berada di kawasan perhimpunan dalam keadaan selamat berpandukan buku kedatangan murid.

Berita Oleh : SKK SK St Anne

Loading

image_pdfimage_print