Pameran MPV SMK Labuan Semarakkan Pembudayaan Pendidikan STEM dan TVET

Puan Zalina, Puan Rafidah dan Puan Siti Aminah bersama murid grafik berkomputer

Labuan – SMK Labuan telah mengadakan Pameran Mata Pelajaran Vokasional (MPV) Grafik Berkomputer dan Produksi Multimedia pada 4 Julai lalu dengan mempamerkan hasil gabungan pembelajaran perisian yang telah murid pelajari dari tingkatan 4 hingga tingkatan 5.

Pameran MPV ini sedikit sebanyak dapat menyemarakkan pembudayaan pendidikan STEM dan TVET yang telah menjadi bidang keutamaan untuk menyediakan modal insan berkemahiran tinggi dalam mendepani era Revolusi Perindustrian 4.0.

Murid-murid Produksi Multimedia telah berjaya mempamerkan 2 projek akhir iaitu CD pembelajaran yang berkonsep learning courseware for kids dan laman pembelajaran mengikut subjek yang telah dipilih oleh murid.

Learning courseware merupakan perisian berbentuk pembelajaran ABC, dan 123 yang mempunyai versi Bahasa Melayu dan English. Learning courseware yang dihasilkan menggunakan gabungan perisian, macromedia freehand, macromedia flash, soundforge dan adobe photoshop.

Puan Siti Aminah bersama murid Produksi Multimedia

Laman pembelajaran pula berkonsepkan blog yang dibina oleh murid dengan menggunakan perisian macromedia dreamweaver, flash dan adobe photoshop.

Murid Grafik Berkomputer mempamerkan eviden Modul Pentaksiran Murid dari Tingkatan 4 hingga 5, serta barang jualan atau pameran mengikut produk yang dihasilkan oleh murid.

Pameran ini telah dirasmikan oleh Puan Zalina binti Zunkepely, Penolong Kanan Pentadbiran SMK Labuan.

Puan Rafidah Md Pee, Guru Grafik Berkomputer dan Puan Siti Aminah Ahmad Ramli, Guru Produksi Multimedia merupakan pembimbing murid-murid dalam menjayakan Pameran MPV ini.

Pengunjung membeli produk jualan murid

Loading

image_pdfimage_print