SPI Dedahkan Guru Pendidikan Islam, PdP Berasaskan Teknologi

Ustazah Siti Rahimah (tengah) bersama peserta bengkel sekolah menengah

Labuan, 9 Julai – Sektor Pendidikan Islam, Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Labuan telah berjaya menganjurkan Bengkel Kerja Pemantapan Guru Pendidikan Islam dan Guru Bahasa Arab bertempat di Bahagian Teknologi Pendidikan Negeri, WP Labuan.

Bengkel yang berlangsung selama 2 hari ini bermula 8hb Julai, telah berjaya menarik minat 65 orang peserta yang terdiri daripada 20 orang peserta sekolah menengah dan 45 orang peserta dari sekolah kebangsaan.

Ustazah Norshifa Saad, SISC+ Barat Daya dari Negeri Pulau Pinang telah dijemput sebagai penceramah sepanjang bengkel berlangsung.

Penceramah: Ustazah Norshifa Saad. SISC+ Barat Daya, Pulau Pinang

Di dalam bengkel tersebut perkongsian amalan terbaik dalam menggunakan aplikasi terkini untuk menghasilkan pembelajaran dan pengajaran yang menarik minat murid seiring perlaksanaan Pembelajaran Abad ke 21 (PAK21) dan Revolusi Industri 4.0.

Antara aplikasi-aplikasi yang didedahkan seperti Google Classroom, Mentimeter, Google Keep, Zappar, Proprofs dan lain-lain lagi.

Rata- rata peserta seronok sepanjang bengkel tersebut diadakan dan memohon agar dilaksanakan bengkel lanjutan dan memilih mereka sebagai peserta kembali.

Ustaz Rahman sedang berbincang di dalam kumpulan mengenai teknologi mobile apps

Turut hadir di dalam bengkel tersebut, Ustazah Sitti Rahimah binti Yusuppu, Penolong Pengarah Unit Perancangan dan Pembangunan Islam, Sektor Pendidikan Islam.

Beliau selaku wakil sektor mengucapkan ribuan terima kasih kepada penceramah atas segala ilmu dan pengalaman yang dikongsikan dan terima kasih juga kepada peserta-peserta bengkel atas kerjasama yang diberikan.

Berita Oleh : Sektor Pendidikan Islam

Peserta Bengkel Sekolah Rendah

Loading

image_pdfimage_print