SMK Mutiara Anjur Ceramah Remaja, Penyalahgunaan Dadah, Inhalan dan Bahan Terlarang

Encik Nizam (berdiri 5 dari kiri) bersama Penolong Kanan, guru dan peserta program

Labuan, 20 Ogos – Seramai 36 murid SMK Mutiara mengikuti ceramah tentang bahaya najis dadah oleh AADK bertempat di Dewan Semarak sekolah ini.

Sesi ceramah telah disampaikan oleh Encik Md. Hasri bin Jeinia, Pegawai Pencegahan AADK Cawangan Labuan. Ceramah selama 1 jam 30 minit telah menyentuh pelbagai aspek pengetahuan dan kemahiran remaja menangkis ancaman bahaya najis dadah.

Menurut Encik Hasri, golongan remaja semakin terdedah kepada ancaman najis dadah. Perkara utama yang diperlukan oleh remaja masakini ialah kekuatan dalaman termasuk disiplin diri dan didikan agama yang kukuh.

Tambah beliau, faktor utama remaja terjebak dalam penyalahgunaan dadah ialah disebabkan pengaruh rakan sebaya. Justeru remaja dinasihatkan untuk bijak memilih rakan dalam pergaulan harian.

Encik Hasri sedang memberi ceramah kepada murid-murid mengenai bahayanya penyalahgunaan dadah kepada murid-murid SMK Mutiara

Ceramah ini dilaksanakan sempena Minggu Antidadah peringkat sekolah yang diadakan mulai 19 sehingga 23 Ogos 2019.

Menurut Encik Hafiz, penyalaras program yang juga Kaunselor sekolah memberitahu aktiviti-aktiviti lain yang turut diadakan sepanjang minggu antidadah ialah Cafe teen, lawatan ke Pusat Koreksional Labuan dan IPD Labuan, pertandingan melukis poster dan menulis esei serta pertandingan keceriaan lorong PPDa di sekolah.

Acara perasmian Minggu Antidadah yang bertemakan ‘Komuniti Kita Tanggungjawab Kita’ telah disempurnakan oleh pengetua SMK Mutiara, Encik Mohd Nizam bin Yasim.

Berita Oleh : SMK Mutiara

Loading

image_pdfimage_print