Perhimpunan Bulanan JPWPL, September 2019 : Perkongsian Ilmu, Beri Nilai Tambah

Encik Raisin Saidin mengetuai nyanyian lagu patriotik "Setia" Bersama Warga Pendidikan Labuan

Labuan, 10 Sept – Perkongsian ilmu oleh guru-guru dalam Perhimpunan Bulanan Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Labuan bagi bulan September 2019 telah memberi nilai tambah kepada majlis perhimpunan kali ini. Demikian mukadimmah ucapan Pengarah Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Labuan, Encik Raisin Saidin yang berlangsung di Bahagian Teknologi Pendidikan Negeri, Labuan, hari ini.

Pada Majlis tersebut, Pengetua SMK Taman Perumahan Bedaun, Puan Hajjah Jijah Mohamad Suhai telah membentangkan perkongsian ilmu mengenai Amalan Pengurusan Sekolah dalam Pentaksiran Bilik Darjah.

Ini diikuti oleh Tayangan Video Guru Adiwira bagi bulan September iaitu Cikgu Hasmah binti Asis, Guru Program Pendidikan Khas dan Integrasi (PPKI) SK Bukit Kalam.

Seterusnya, Ustaz Mohd Sanusi bin Ya dari SMK Labuan yang menjadi jemputan khas oleh Pengarah Pendidikan, mengambil tempat dengan memberi perkongsian ilmu yang cukup bermanfaat untuk difahami dan dihayati bersama.

Encik Raisin Saidin berkata bulan ini merupakan Sambutan Hari Kebangsaan dan Maal Hijrah Tahun 1441H/2019 yang menjadikan perhimpunan ini lebih bermakna dan mengajar kita agar sentiasa melakukan anjakan paradigma khususnya sebagai seorang guru.

Tambahnya, semua Pengetua dan Guru besar perlu melihat kemenjadian anak-anak murid dan seharusnya menjejaki keberadaan mereka. Pihak sekolah perlu berbangga melihat kejayaan hasil didikan para guru di sekolah.

Para guru juga disaran agar dapat mengajar secara melihat dan mendengar dengan mata hati.

Pada perhimpunan itu turut diadakan penyampaian sijil Guru Adiwira, sijil penghargaan kepada pihak sekolah, sijil staff of the month dan sambutan hari lahir bagi bulan September kepada warga Pendidikan.

Di akhir majlis, persembahan nyanyian lagu patriotik “SETIA” oleh Pengurusan Tertinggi Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Labuan yang diketuai oleh Encik Raisin Saidin, simbolik sambutan Hari Kebangsaan 2019.

Encik Raisin Saidin menyampaikan Sijil Penghargaan kepada Guru Adiwira bulan September 2019, Cikgu Hasmah

Loading

image_pdfimage_print