Hari pertama persekolahan 2020 Di Labuan Berjalan Lancar

Encik Raisin Saidin, Guru Besar Puan Cecilia, Pegawai Polis dan Guru-Guru mengalu-alukan kehadiran murid kembar SK St. Anne pada 2 Januari 2020

Labuan, 2 Jan 2020 – Seramai 1,650 murid Tahun Satu memulakan sesi persekolahan di sekolah rendah di Labuan hari ini.

Pengarah Pendidikan Wilayah Persekutuan Labuan, Encik Raisin Saidin berkata secara keseluruhan jumlah murid sekolah rendah di wilayah ini ialah 9,732 orang. Manakala murid sekolah menengah mencatatkan 6,071 dan prasekolah seramai 807 murid berdaftar.

Keseluruhan murid berdaftar pada awal sesi persekolahan 2020 termasuk murid prasekolah di Labuan ialah seramai 16,610 orang.

Encik Raisin Saidin bersama dengan Timbalan-Timbalan Pengarah Pendidikan serta Ketua Penolong Pengarah Sektor Pentaksiran Dan Peperiksaan telah menyambut dan mengalu-alukan kehadiran murid-murid SK St. Anne WP Labuan pada hari pertama persekolahan 2020.

Semasa perhimpunan awal pagi di Sekolah SK St Anne, Encik Raisin Saidin menzahirkan kegembiraan di atas kehadiran murid-murid yang datang ke sekolah dalam keadaan sihat untuk memulakan sesi persekolahan.

Murid-murid SK ST Anne dalam perhimpunan awal pagi sesi persekolahan 2020
YDP PIBG SK St Anne, Ketua Penolong Pengarah, Timbalan-timbalan Pengarah Jabatan Pendidikan WP Labuan, Pegawai Polis turut serta dalam menghadiri perhimpunan sekolah SK St Anne pada 2 Januari 2020

Beliau berkata, 4 pendekatan yang difokuskan oleh Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Labuan pada tahun 2020 iaitu guru sayang muridnya, aura roh guru sentiasa mendarah daging dalam diri guru, guru mengajar murid belajar, meningkatkan kecemerlangan dan kemenjadian murid secara menyeluruh.

Encik Raisin Saidin menekankan perkara tersebut kerana peranan guru amat penting sebagai pelaksana paling hadapan iaitu di bilik darjah.

Tambahnya lagi setiap ringgit daripada peruntukan kewangan yang diterima daripada Kementerian Pendidikan Malaysia dan dibelanjakan sama ada di peringkat Jabatan mahu pun di sekolah hendaklah memberi pulangan maksimum kepada murid. Dengan kata lain faedahnya hendaklah dipulangkan kepada anak-anak murid.

Selain SK St. Anne rombongan Pengarah Jabatan Pendidikan WP Labuan juga telah melawat SK membedai iaitu sekolah yang terletak di kem tentera.

“Saya merakamkan ucapan terima kasih kepada semua guru besar dan pengetua kerana telah membuat persiapan yang rapi bagi memastikan hari pertama persekolahan tahun 2020 berjalan dengan lancar. Murid dapat belajar dengan selesa”. Encik Raisin Saidin, Pengarah Pendidikan Labuan

Encik Raisin Saidin, Guru Besar Ustaz Farihi, Mejar Hamka dan murid tahun 1 SK Memebedai
Puan Maimoon dan Encik Ag Marten sedang beramah mesra dengan murid-murid tahun 1 SK Membedai
Encik Raisin Saidin sedang memberi motivasi kepada murid Tahun 6 SK Membedai
Bergambar kenangan di SK membedai pada 2 Januari 2020
Encik Raisin Saidin dan Mejar Hamka Bin Harith Pegawai Pendidikan Pangkalan Udara Labuan berinteraksi dengan murid tahun 1 SK Membedai
Dari Kanan : Tuan Haji Sawal, Ustaz Rahman dan Puan Maimoon
Encik Raisin Saidin semasa lawatan di SK Membedai

Foto Oleh : Ustaz Mohd Syahir

Loading

image_pdfimage_print