16 Murid PPKI Baharu SMK Mutiara Ikuti Program Orientasi

Encik Mohd Nizam bersama guru-guru dan murid-murid PPKI baharu

Labuan, 10 Januari 2020 –  Seramai 16 orang murid baru telah mendaftar di Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) SMK MUTIARA bagi sesi persekolahan bagi Tahun 2020.

Bagi memastikan kesediaan dan keselesaan mereka menempuh alam persekolahan peringkat menengah, pihak sekolah telah mengambil inisiatif untuk mengadakan program orientasi khusus untuk mereka.

Program ini telah diadakan di Bilik Mesyuarat SMK Mutiara pada 10 Januari 2020 mulai jam 7.00 pagi hingga 11.30 pagi.

Seramai 5 guru dan 2 Pembantu Pengurusan Murid (PPM) terlibat mengendalikan aktiviti-aktiviti sepanjang program orientasi berlangsung.

Puan Roslaniah Zainal, Penolong Kanan PPKI SMK Mutiara berkata, program orientasi ini bertujuan untuk memberi pendedahan kepada murid-murid baharu PPKI yang tentang visi, misi, aktiviti, peraturan dan budaya sekolah ini.

Menurutnya lagi, program sebegini merupakan program rutin setiap tahun namun aktiviti-aktiviti sentiasa dikemaskini mengikut keadaan dan keperluan semasa.

Murid-murid PPKI sedang menjalani program orientasi

Program Orientasi ini dimulakan dengan Ujian Dianogstik yang dijalankan untuk mengenal pasti kebolehan murid-murid dalam menguasai kemahiran asas 4M (membaca, menulis, mengira, dan menaakul) Ujian Dianogstik ini dikendalikan oleh Cikgu Masitoh bt Hassan.

Dalam sesi kedua pula, Cikgu Nurazimah bt Anuar telah memperkenalkan barisan pentadbir sekolah, guru-guru PPKI dan kakitangan sekolah serta budaya sekolah kepada murid-murid yang terlibat.

Taklimat seterusnya dikendalikan oleh Cikgu Lee berkaitan peraturan dan disiplin sekolah yang perlu dipatuhi oleh semua murid yang bersekolah di sekolah ini dan diakhiri dengan latihan nyanyian lagu kebangsaan, lagu Wilayah Persekutuan, lagu sekolah dan bacaan ikrar Rukun Negara yang dibimbing oleh Cikgu Rosnani Sahari.

Majlis penutupan Program Orientasi Murid Baharu PPKI 2020 telah disempurnakan oleh pengetua SMK Mutiara. Encik Mohd Nizam bin Yasim.

Dalam ucapannya, beliau juga sangat berbesar hati dan  mengalu-alukan kedatangan murid baru ke sekolah ini dan berharap semua murid baru PPKI dapat menyesuaikan diri dengan budaya dan peraturan sekolah ini.

Berita Oleh : SMK Mutiara

Encik Mohd Nizam sedang memberi ucapan Majlis penutupan Program Orientasi Murid Baharu PPKI 2020
Murid PPKI baharu tekun menulis di dalam kelas

Loading

image_pdfimage_print