Perjumpaan Pengarah BPI Bersama Guru Pendidikan Islam dan Guru Bahasa Arab

Tuan Haji Hassan Nudin (duduk tengah ), Encik Raisin Saidin (kiri) dan Tuan Haji Abdul Rahman (kanan) bersama guru-guru Pendidikan Islam dan Bahasa Arab Wilayah Persekutuan Labuan

Labuan, 10 Feb 2020 – Seramai 130 orang Guru Pendidikan Islam dan Guru Bahasa Arab (GPI GBA) sekolah-sekolah di Wilayah Persekutuan Labuan berpeluang menghadirkan diri dalam pertemuan bersama Tuan Haji Hassan Nudin bin A.Hamid, Pengarah Bahagian Pendidikan Islam.

Perjumpaan yang berlangsung di Bilik Benua, Sektor Sumber Teknologi Pendidikan itu turut dihadiri oleh Pengarah Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Labuan, Encik Raisin Saidin.

GPI GBA Wilayah Persekutuan bertuah dapat bertemu mata dan mendengar taklimat perkongsian yang disampaikan sendiri oleh Tuan Haji Hassan Nudin yang merupakan kali pertama menjejak kaki ke negeri ini setelah dilantik menjadi Pengarah di Bahagian Pendidikan Islam, Kementerian Pendidikan Malaysia.

Tuan Haji Hassan Nudin (duduk depan tengah ), Encik Raisin Saidin (kanan) dan Tuan Haji Abdul Rahman (kiri) bersama guru-guru Pendidikan Islam dan Bahasa Arab Wilayah Persekutuan Labuan

Tuan Haji Hassan Nudin menyambut hasrat baik Tun Dr Mahathir untuk menjadikan kurikulum mata pelajaran Pendidikan Islam ini sebagai cara hidup dengan menekankan nilai-nilai murni agama dalam kehidupan seharian.

“Besarlah harapan saya agar guru-guru Pendidikan Islam dapat memastikan anak-anak muridnya boleh membaca Al-Quran sekurang-kurangnya apabila menjejak kaki ke tahun 6 di peringkat sekolah rendah”. Tuan Haji Hassan Nudin

Selain itu, beliau juga mengingatkan GPI GBA WP Labuan sentiasa berusaha meningkatkan kualiti diri sama ada menyambung pelajaran ke peringkat sarjana ke atas dan mencalonkan diri menjadi Guru Cemerlang (GC) berikutan jumlah GC bagi matapelajaran Pendidikan Islam dan Bahasa Arab semakin berkurangan di seluruh negara.

Sementara itu, En Raisin Saidin dalam ucapan aluannya mengingatkan semua GPI GBA agar sentiasa menggalas tanggungjawab sebaik mungkin dalam mendidik anak-anak murid mereka sehingga menjadi insan yang berguna dan berjaya selepas tamat pengajian.

Katanya, kemenjadian murid Islam di Wilayah Persekutuan boleh diukur dengan melihat pencapaian lulus matapelajaran Pendidikan Islam di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia ketika meninggalkan alam persekolahan.

Berita Oleh : Sektor Pendidikan Islam

Gambar Kenangan Bersama Pegawai-Pegawai Sektor Pendidikan Islam

Loading

image_pdfimage_print