222 Peranti iPad diagihkan : Murid SMK Mutiara dan SJK(C) Chi Wen terima peranti CERDIK

Tuan Haji Minggu (kanan) dan Guru Besar SJK(C) Chi Wen Puan Pan Yii Ying (kiri) menyampaikan peranti iPad kepada Murid yang ditemani ibunya

Labuan, 4 Okt – Murid-murid tingkatan 3 dan tahun 4 di kalangan B40 SMK Mutiara dan SJK(C) Chi Wen sesungguhnya amat bertuah kerana telah menerima bantuan berbentuk peranti iPad di bawah inisiatif CERDIK, baru-baru ini.

Sebanyak 150 unit peranti iPad telah diagihkan kepada murid SMK Mutiara, manakala 72 unit peranti iPad dibekalkan kepada murid SJK(C) Chi Wen. Jumlah peranti iPad yang diberikan kepada kedua-dua sekolah ini ialah sebanyak 222 unit.

Murid juga turut menerima peranti wifi broadband dan simcard langganan internet selama setahun secara percuma.

CERDIK merupakan inisiatif perintis tanggungjawab sosial korporat (CSR) oleh syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) bertujuan untuk menyediakan akses digital yang terdiri daripada komputer riba, tablet, dan sambungan data kepada murid-murid daripada keluarga berpendapatan rendah.

Inisiatif ini melibatkan sumbangan bernilai RM150 juta daripada 31 GLCs/GLICs yang telah diumumkan menerusi Belanjawan tahun 2021.

Agihan peranti iPad untuk SMK Mutiara telah dilaksanakan pada 22 September 2021 dan SJK(C) Chi Wen berlangsung secara pandu lalu pada 24 September 2021 yang dihadiri oleh murid penerima dan para ibu bapa.

Turut hadir Ketua Penolong Pengarah Hal Ehwal Murid, Sektor Pembangunan Murid, Jabatan Pendidikan WP Labuan Tuan Haji Minggu bin Amat, pengetua SMK Mutiara Encik Yahya Ahmad Puteh dan Guru Besar SJK(C) Chi Wen Puan Pan Yii Ying serta para guru kedua-dua sekolah.

Untuk rekod, di bawah inisiatif CERDIK 2021, sebanyak 667 unit peranti komputer riba/chrome book/iPad telah diedarkan kepada 5 buah sekolah di Labuan.

Murid SK Pekan II dan SMK Pantai Terima 236 Peranti CERDIK untuk PdPR

219 Peranti diedar kepada murid SMK Labuan dibawah Inisiatif CERDIK

Pengetua SMK Mutiara Encik Yahya Ahmad Puteh menyampaikan peranti iPad dan sambungan data internet kepada murid SMK Mutiara
Wajah ceria murid-murid Tingkatan 3 SMK Mutiara bersama peranti iPad
Murid SJK(C) Chi Wen adik Au Miaw Zhen dan bapa melahirkan rasa gembira dengan bantuan peranti iPad dan sambungan data internet yang diberikan
Guru-guru SMK Mutiara bertungkus lumus membantu mengagihkan peranti kepada murid
Proses pengagihan peranti SJK (C) Chi Wen berjalan lancar

Loading

image_pdfimage_print