Dialog Prestasi Negeri Pastikan Sistem Penyampaian Berkualiti

Labuan, 26 Okt – Selaras hasrat memastikan sistem penyampaian perkhidmatan pendidikan berkualiti, Jabatan Pendidikan W.P Labuan telah menganjurkan Dialog Prestasi Negeri (DPN) Bil. 2, kelmarin.

Program sehari di bawah kelolaan Sektor Perancangan ini adakan di Bilik Raflesia, Kompleks Ujana Kewangan.

Menurut penyelaras sesi dialog, Encik Joe Hellmy bin Jumat yang juga Penolong Pengarah di Sektor Perancangan, DPN melibatkan semua ahli pengurusan tertinggi jabatan, pengetua-pengetua dan guru-guru besar sekolah-sekolah W.P Labuan.

“DPN bilangan 2 membincangkan isu-isu penyampaian perkhidmatan dalam Kluster 2 iaitu Kemenjadian Murid”

“Fokus kali ini ialah kadar pelaksanaan Kandungan Asas Kurikulum (KAK), perancangan catch-up plan dan juga pelaporan PBD terutamanya dalam tempoh pandemik dan PdPR” katanya lagi.

DPN telah dipengerusikan oleh Pengarah Pendidikan W.P Labuan, Encik Yusup bin Haji Mohamad.

Dalam sesi ucapan, beliau menekankan kepentingan perkhidmatan berkualiti kepada golongan sasar terutamanya murid-murid.

“Kita perlu memastikan hasrat Aspirasi Sistem dalam PPPM (2013-2025) tercapai. Ini termasuklah dari aspek akses, kualiti, ekuiti, perpaduan dan kecekapan” tambah beliau.

Ucapan oleh Encik Yusup Haji Mohamad

Selain itu, beliau turut menegas bahawa tiada murid yang sepatutnya ketinggalan dan tercicir dari aspek pembelajaran walaupun negara masih dalam situasi mencabar.

“Pengetua dan Guru Besar selaku pemimpin instruksional di sekolah perlu mengambil inisiatif bersesuaian untuk memantau sesi PdPR dan PBD supaya tidak berlaku jurang pembelajaran dalam kalangan murid” tegas beliau lagi.

Sesi DPN dibuat dalam kaedah komunikasi dua hala secara aktif berdasarkan data raya yang diperolehi melalui kaji selidik dan Sistem PdPR online.

Ketua Penolong Pengarah, Unit Teknologi Maklumat Sektor Pembelajaran, Puan Siow May Yun telah membentangkan data berkaitan pelaksanaan Kandungan Asas Kurikulum dan pelaporan pelaksanaan PBD semua sekolah di Labuan.

DPN kali ini juga melibatkan sesi perkongsian pengalaman oleh Pengetua SMK Mutiara dan Penolong Kanan SJKC Chung Hwa untuk sesi pembukaan dan pengoperasian sekolah.

Turut menghadiri DPN kali ini ialah Timbalan Pengarah Sektor Perancangan, Encik Mohd Nizam bin Yasim, Timbalan Pengarah Sektor Pengurusan Sekolah, Puan Maimoon binti Haji Matnoh dan Timbalan Pengarah Sektor Pembangunan Murid, Tuan Haji Abdul Rahman bin Ahmad.

Berita Oleh : Sektor Perancangan

Para Pengetua dan Guru Besar yang hadir dalam Dialog Prestasi Negeri

Loading

image_pdfimage_print