SMK Labuan Sertai Program Keusahawanan dan Penggalakan Koperasi Wilayah Persekutuan Labuan Tahun 2023

Encik Matias Kundapin (3 dari kanan), Encik Samsul (kiri) dan Encik Azmaniansyah (2 dari kiri) bersama guru dan murid SMK Labuan

Seramai 24 murid dari SMK Labuan telah menyertai program keusahawanan dan penggalakan koperasi Wilayah Persekutuan Labuan Tahun 2023 yang telah diadakan di Anggerik Square, Ujana Kewangan pada Sabtu lalu.

Koperasi SMK Labuan telah membuka booth jualan dengan menjual cheesekut hasil usaha empat ahli koperasi sekolah berkenaan. Mereka ialah Shersly Poh, Tan Xuan Xuan, Nurhumairah binti Mohd Najid dan Stevenie Lester.

Selain itu, 20 pelajar Tingkatan 6 telah menyertai program tersebut sebagai peserta jemputan beserta dua orang guru pengiring yang juga merupakan guru koperasi SMK Labuan iaitu Puan Rubaizah bt Basir dan Puann Juriati binti Jumat.

Menurut guru penasihat, En Chua Chee Kiat, penyertaan dalam program ini adalah untuk menimbulkan minat keusahawanan dalam kalangan murid.

Program anjuran Suruhanjaya Koperasi Malaysia, Cawangan Labuan telah dirasmikan oleh Encik Matias Kundapin, Pengarah SKM negeri Sabah.

Dalam ucapannya, Matias menyeru agar koperasi-koperasi di Labuan dapat bekerjasama antara satu sama lain terutama dalam pasaran yang agak terhad di dalam Labuan.

“Setiap koperasi perlu merebut peluang meluaskan kerjasama dengan koperasi di luar Labuan sama ada di semenanjung ataupun di Sabah.

Salah seorang murid, Adik Nur Zahra menyifatkan penyertaan dalam program ini telah membuka peluang dan pengalaman dalam aktiviti perniagaan.

“Saya bersyukur atas dorongan guru dalam membimbing kami melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti koperasi” kata adik Nur Zahra lagi.

Turut hadir dalam majlis berkenaan ialah Ketua Penolong Pengarah Pembangunan Bakat Murid, Jabatan Pendidikan W.P Labuan, Encik Samsul Mandisin dan Pegawai SKM Labuan, Encik Azmaniansyah Bachok.

Berita Oleh : SMK Labuan

Tanda sokongan daripada Pengetua SMK Labuan, Encik Mohd Nizam (2 dari kiri)

Loading

image_pdfimage_print