Pemimpin Muda SMK Labuan Tonggak Sekolah Berkualiti

Labuan – Seramai 131 Pengawas sekolah , 61 Pembimbing Rakan Sebaya (PRS) dan 52 Pengawas Pusat Sumber (PSS) telah menerima watikah pelantikan masing-masing dalam majlis penyerahan watikah perlantikan pemimpin muda sekolah di Dewan Juara , Sekolah Menengah Kebangsaan Labuan pada Isnin lalu bersamaan 22 April 2024.

Menurut penyelaras majlis, Cik Rozzanne John majlis tersebut bertujuan untuk mengiktiraf pelantikan mereka sebagai pemimpin muda di sekolah.

“Mereka akan membantu pihak sekolah dalam memberi maklumbalas terutamanya dalam memastikan suasana pembelajaran di kawasan sekolah berada dalam keadaan yang terkawal dan berkualiti” kata beliau lagi yang juga merupakan Guru Bimbingan dan Kaunseling (GBK) sekolah.

Majlis penyampaian watikah telah disempurnakan oleh Pengetua SMK Labuan , Encik Mohd Nizam bin Yasim dan turut dihadiri bersama Penolong Kanan HEM SMK Labuan, Puan Jamaliah Binti Razali dan juga Penolong kanan Pentadbiran Petang SMK labuan , Cik Seri Kandi Binti Hj Muali.

Dalam ucapannya, beliau menegaskan bahawa murid-murid yang dilantik berpeluang untuk melatih diri sebagai pemimpin muda dalam menguatkuasakan peraturan-peraturan sekolah.

“Saya yakin dan percaya bahawa mereka yang terpilih dan dilantik mempunyai keupayaan dan kewibawaan dalam melaksanakan tugas” ujarnya.

Tambahannya lagi pelantikan pemimpin muda ini juga adalah selaras dengan usaha KPM yang ingin wujudkan ABC iaitu anak yang baik lagi cerdik dalam semua aspek.

Di akhir majlis, ketua pengawas, Adik Nichole Grace Wong  telah memimpin acara lafaz ikrar dan janji melaksanakan tugas dengan bersungguh-sungguh dalam meningkatkan kualiti sekolah.

Berita Oleh : SMK Labuan

Loading

image_pdfimage_print