Cungkil Bakat Pelajar Melalui Bidang Kulinari

Gambar kenangan para peserta yang bertanding bersama jawatankuasa pertandingan

Labuan- Tema masakan 2017 iaitu MENU SIHAT “ SAJIAN SIHAT KLASIK MALAYSIA”

Pertandingan Memasak Sekolah-Sekolah Menengah Peringkat Negeri W.P. Labuan 2017 dengan kerjasama KPM Dan Tajaan Nestle Products Sdn Bhd telah diadakan pada 12 Ogos 2017 yang bertempat di Pusat Ko Kurikulum Negeri.

Program ini telah dirasmikan oleh Encik Raisin bin Saidin, Pengarah Pendidikan Wilayah Persekutuan Labuan.

Dalam ucapan tersebut Encik Raisin Saidin menyatakan bahawa :

Matlamat utama pertandingan ini diharapkan dapat melahirkan generasi muda yang berbakat di dalam bidang kulinari.  Program ini  juga adalah program tahunan kementerian di mana satu usaha dalam mencungkil bakat pelajar dalam bidang masakan di samping membantu meningkatkan kemahiran mereka dalam bidang berkenaan. Pada masa kini, mempunyai kemahiran memasak memberi keuntungan yang lumayan kepada individu maka sebaiknya pada usia remaja ini, kemahiran memasak perlulah didedahkan dengan menggunakan kreativiti sedia ada.

Encik Raisin Saidin bersama kumpulan pelajar yang bertanding

Pencapaian anak-anak murid kita di Peringkat Kebangsaan juga amat membanggakan di mana pada tahun 2002 SM St Anne telah mendapat Johan, Tahun 2006 SMK Labuan mendapat tempat ke tiga, 2010 SMK Pantai Naib Johan dan 2012 sekali lagi SMK Pantai menjadi Johan.

Pertandingan Memasak Sekolah Menengah Maggi, yang disokong oleh Kementerian Pendidikan dan Jabatan Pendidikan Negeri, telah memberi peluang kepada beribu-ribu murid  sekolah untuk menyertai pertandingan memasak di negeri dan kebangsaan, diharap akan terus berbuat demikian pada masa mendatang. Sepertimana yang diuar-uarkan dalam Anjakan ke-10 Memaksimumkan Keberhasilan Murid Bagi Setiap Ringgit 

Johan memasak – SMK Pantai

KEPUTUSAN RASMI PERTANDINGAN MEMASAK SEKOLAH-SEKOLAH MENENGAH PERINGKAT NEGERI 2017

JOHAN             : SMK PANTAI
NAIB JOHAN       : SMK LABUAN
KETIGA            : SMK MUTIARA

Sumber berita : Encik Asmawi bin Ahmad

 

image_pdfimage_print

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.