LICER 2019 : Pendidikan Untuk Kehidupan

Datuk Rozman, Encik Raisin Saidin bersama Plenary Speakers dan warga Pendidikan JPWPL

Labuan, 4 Nov – Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Labuan sekali lagi telah berjaya menganjurkan Labuan International Conference on Educational Research (LICER) pada 1 hingga 2 November 2019 bertempat di Hotel Tiara Labuan.

Majlis Penutupan LICER 2019 yang diperkenalkan sejak tahun 2011 lagi telah dirasmikan oleh Ahli Parlimen Labuan, YB Datuk Rozman bin Datuk Haji Isli.

Datuk Rozman berkata dengan tema “Pendidikan untuk Kehidupan” yang telah dipilih untuk LICER tahun ini, mencerminkan kepentingan belajar dalam dunia dinamik hari ini dan sebagai persediaan untuk generasi masa hadapan.

Acara antarabangsa seperti LICER akan pasti menjadi pengalaman yang memperkayakan ilmu dan memberi penghargaan kepada semua pembentang dan peserta.

Datuk Rozman (kanan) dan Encik Raisin Saidin (kanan) bersama guru dan murid SK St Anne

Seramai 6 orang Penceramah (Plenary Speakers) dari negara Australia, Oman, Jepun, Singapura, Brunei dan Malaysia telah dijemput dalam LICER pada kali ini.

Pro Vice-Chancelor dari Universiti Taylor’s, Malaysia, Prof, Dr Micheal James Keppel, yang berasal dari Australia telah membentangkan tentang Future Skills : The Future of Learning and Higher Education.

Lt. Col Abdullah Said Nasser, Al-Araimi dari Royal Army Muscat City, Oman membentangkan tajuk Education For Nation Growth, History of Oman.

Associate Prof. Dr Yuko Uchiyama dan Fumiko Nakamura dari Universiti Toyo, Jepun membentangkan Healthy Students Need Healthy School.

Puan Makhfadzah Abu Bakar dan Puan Hanita Abdul Aziz dari Kementerian Pendidikan Singapura membentangkan 21st Century Pedagogy in the Teaching and Learning of Malay Language : Singapore Experience.

Prof, Dr Micheal James Keppel, Taylor’s University
Hadirin yang hadir LICER 2019

Dr. Hj Zulkifli Haji Zakaria, Dekan Fakulti Pendidikan, Kolej Universiti Perguruan Ugama Seri Begawan membentangkan tajuk Melestarikan Pendidikan Perguruan dalam Memantapkan Profesionalisme Guru Agama.

Sementara 60 orang pembentang terdiri dari Malaysia dan Negara Brunei Darul Salam telah membentangkan kajian tindakan masing-masing serta 13 orang peserta telah membentangkan kertas kerja melalui pembentangan dalam bengkel inovasi.

Pengarah Pendidikan Wilayah Persekutuan Labuan, Encik Raisin Saidin berharap agar persidangan ini akan menyediakan platform yang kondusif dan penting untuk interaksi yang bermakna bagi semua yang hadir.

“Saya yakin bahawa suasana intelektual dan Pertukaran idea dan pandangan dalam suasana profesional akan memberi manfaat kepada pengamal, penyelidik dan peserta”. Encik Raisin Saidin.

Sementara itu, Timbalan Pengarah, Sektor Perancangan merangkap Pengurus Program, Puan Khaziyati Osman mengucapkan terima kasih kepada semua peserta dan ahli jawatankuasa serta semua pihak yang terlibat di atas sokongan yang berterusan terhadap LICER 2019.

Tetamu terhormat bersama pembentang, peserta dan hadirin LICER 2019
Datuk Rozman dan Dr. Yuko Uchiyama : sokongan padu Universiti Toyo Jepun

Album Gambar LICER 2019 : (klik sini)

Loading

image_pdfimage_print