Kerjasama Ibu Bapa dan Guru Ceriakan SMK Mutiara

Ibu bapa dan guru bekerjasama menceriakan kawasan sekolah

Sekolah yang ceria mampu meningkatkan rasa kepunyaan dan kebersamaan dalam kalangan ibu bapa, guru dan murid. Menyedari kepentingannya, PIBG dan guru-guru SMK Mutiara telah mengadakan 3 siri gotong royong untuk membersih dan menceriakan laluan pejalan kaki berbumbung yang menghubungkan perhentian bas dan pintu masuk ke SMK Mutiara.

Laluan sepanjang kira-kira 300 meter ini merupakan laluan utama murid-murid SMK Mutiara berulang alik ke sekolah. Sejak PKP mulai 18 Mac lalu, laluan ini sunyi dan tidak digunakan oleh murid-murid dan telah dipenuhi oleh rumput rampai.

Melalui inisiatif PIBG yang diilhamkan oleh YDP PIBG, Encik Ahmad Adha, ibu bapa dan guru telah bersama-sama menyumbang masa, tenaga dan wang ringgit bagi membersih dan menceriakan laluan tersebut.

Antara inisiatif yang telah dibuat ialah membersih persekitaran dan mengecat pagar sepanjang laluan tersebut.

Laluan masuk kawasan sekolah SMK Mutiara bertambah ceria

Menurut Encik Jostelen Lamibai, ketua projek yang juga PK Kokurikulum SMK Mutiara, program gotong royong ini telah melibatkan seramai 20 guru dan ibubapa yang prihatin terhadap keperluan murid-murid di sekolah ini.

“Sepanjang 3 siri gotong royong yang bermula pada 20 Jun hingga 11 Julai, kami telah bersama-sama berusaha untuk memastikan keselamatan dan keselesaan murid apabila operasi sekolah dibuka sepenuhnya secara berperingkat”, katanya.

“Kami juga telah bersetuju untuk memilih warna-warna bendera Wilayah untuk pagar tersebut bagi meningkatkan kesedaran murid-murid terhadap warna-warna yang menjadi lambang negeri ini” tambahnya lagi.

Saling bekerjasama menceriakan sekolah

Pengetua SMK Mutiara, Encik Mohd Nizam bin Yasim yang turut serta dalam program gotong royong ini berasa sangat gembira dengan kerjasama erat yang ditunjukkan oleh ibubapa dan guru-guru.

“Kita faham kekangan masa yang dihadapi oleh ibubapa untuk menyertai program gotong royong terutamanya yang melibatkan hujung minggu. Saya berharap agar lebih ramai lagi ibu bapa dan guru dapat menyumbang masa dan tenaga untuk kepentingan murid-murid” ujar beliau.

Selain itu, PIBG SMK Mutiara turut merancang 3 siri gotong royong lagi untuk tahun ini melibatkan aktiviti membina arca MUTIARA, menebang pokok-pokok tua dalam kawasan sekolah dan mengecat pemegang tangga. Beliau juga berharap agar lebih ramai ibubapa dapat turut serta dalam aktiviti-aktiviti yang seterusnya.

Menurut beliau lagi, kerjasama yang diharapkan adalah mengikut kesediaan dan keupayaan ibu bapa. Konsep kesukarelaan adalah teras kepada semua aktiviti PIBG yang ajan dianjurkan dari semasa ke semasa.

Berita Oleh : SMK Mutiara

Terima kasih atas sokongan yang menjayakan program gotong-royong SMK Mutiara

Loading

image_pdfimage_print